Vagonetto, Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας, Ελλάς

Το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας - Vagonetto, είναι ένας χώρος γνωριμίας με την ιστορία της εξόρυξης του βωξίτη. Πριν απο περίπου 40 χρόνια ήταν μια απο τις πρώτες στοές που ανοίχτηκαν στην περιοχή της Γκιώνας για την εξόρυξη βωξίτη, 200 μέτρα κάτω από τη γη. Βρίσκεται στο 51ο χλμ. της Εθνικής οδού Λαμίας-Άμφισσας, νότια της Γραβιάς Φωκίδας, Ελλάς.


Η επίσκεψη ξεκινά με μια βόλτα στον υπαίθριο χώρο του πάρκου, όπου εκτίθενται μηχανήματα που χρησιμoπoιούνταν κυρίως σε υπόγειες εξορύξεις. 


Μετά συνεχίζεται στην Στοά 850, το υπόγειο τούνελ εξόρυξης βωξίτη. Η προσέγγιση εδώ γίνεται με το βαγονέτο, το τρενάκι που χρησιμοποιούσαν οι μεταλλωρύχοι για να μεταφερθούν μέσα στο ορυχείο. 


Η επίσκεψη μεταφέρει τον επισκέπτη τριάντα χρόνια πριν, τότε που n στοά αντηχούσε τα παραγγέλματα των μεταλλωρύχων και τον θόρυβο των μηχανημάτων εξόρυξης. 


Σε επιλεγμένες θέσεις και τοποθεσίες, έχουν αναδειχθεί όλες οι παλιές θέσεις εργασίας της υπόγειας εκμετάλλευσης και έχουν τοποθετηθεί τα ίδια παλιά μηχανήματα που λειτουργούσαν τότε, καθώς και εκπληκτικά ομοιώματα των μεταλλωρύχων. 

Εκείνο, όμως, που κάνει ακόμα πιο επιβλητική την
παρουσίαση είναι η αναπαράσταση με οπτικοαουστικά συστήματα των εργασιών με ήχο και φως. Ακούγονται εκρήξεις, παραγγέλματα και εντολές, καθώς και ήχος από τα μηχανήματα που δούλευαν οι εργάτες.  


Η περιήγηση καταλήγει στον Εκθεσιακό Χώρο Μεταλλευτικής Ιστορίας και στην Πτέρυγα Ψηφιακής Τεχνολογίας, τα οποία στεγάζονται στα παλιά γραφεία των μεταλλείων. 


Το ανακαινισμένο κτήριο, που είναι πιστό αντίγραφο του παλιού  σε φυσικό μέγεθος, βρίσκεται απέναντι από την αρχική του θέση και από το μνημείο του Οδυσσέα Ανδρούτσου.

MyPhotoPics