Λευκό Παγώνι !


Όλοι μας γνωρίζουμε τα παγώνια. Όλοι γοητευόμαστε από την πολύχρωμη ουρά τους, που την ανοίγουν σαν  
βεντάλια δείχνοντας όλα τα χρώματα με τα οποία τα στόλισε η φύση. Μπλε, πράσινο, πορτοκαλί, κίτρινο, κόκκινο, μαύρο κ.ά. είναι τα χρώματα που τους δίνουν αυτή την εντυπωσιακή εμφάνιση.

Νομίζετε ότι αν τα παγώνια δεν είχαν όλα αυτά τα χρώματα θα ήταν λιγότερο εντυπωσιακά;;; Αν η απάντησή σας είναι ναι, τότε κάνετε μεγάλο λάθος. Γιατί; Δείτε τις φωτογραφίες με το παγώνι-αλμπίνο. Ένα υπέροχο, εντυπωσιακό, κατάλευκο, πανέμορφο παγώνι.
Το παγώνι (επιστ. λατ. Pavo, ελλ. ταώς), είναι πτηνό της οικογένειας των φασιανιδών, της τάξης των ορνιθόμορφων. Κατάγεται από τα δάση της Νότιας Ινδίας. Στην Ευρώπη ήρθε από την αρχαιότητα και εξημερώθηκε με άγνωστο τρόπο. Ήταν γνωστό στη Μεσοποταμία, την Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη. Το παγώνι παρουσιάζει έντονο φυλετικό διμορφισμό, καθώς το αρσενικό έχει διαφορετική εμφάνιση από το θηλυκό. Το αρσενικό έχει μήκος 1,25 μ. χωρίς την ουρά του, η οποία του διπλασιάζει το μήκος. Έχει κοντές φτερούγες που του επιτρέπουν περιορισμένη πτήση και ένα λοφίο στην κορυφή του κεφαλιού. Έχει πολύ εντυπωσιακή ουρά με μακριά πηδαλιώδη φτερά, που την ανοίγει σε σχήμα βεντάλιας. 

Αντίθετα το θηλυκό δεν έχει 
αυτή την εντυπωσιακή όψη, δεν διαθέτει μακριά ουρά. Γεννάει μέχρι 5 αυγά, τα οποία κλωσάει για χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα. Τα παγώνια ζευγαρώνουν κατά την περίοδο των βροχών.
Ζει στα ανοιχτά δάση και αναζητεί την τροφή του είτε στο χάραμα της ημέρας είτε αμέσως πριν από το ηλιοβασίλεμα. Είναι φυτοφάγο και σαρκοφάγο και η διατροφή του περιλαμβάνει σιτάρι, μούρα, σύκα καθώς επίσης και έντομα, μικρά θηλαστικά και ερπετά. Ζει έως 25 χρόνια.
    MyPhotoPics