Εκεί που συναντώνται δύο θάλασσες, Skagen, Δανία

Το Skagen είναι η βορειότερη πόλη της Δανίας, στην ανατολική ακτή της χερσονήσου Skagen Odde στο  βόρειο τμήμα της Γιουτλάνδης. Το λιμάνι του είναι το κύριο αλιευτικό λιμάνι της Δανίας, εκεί στεγάζεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο ιχθυελαίου στον κόσμο και έχει επίσης μια ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία εξ αιτίας ενός φαινομένου που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. 

Εκεί συναντώνται δύο διαφορετικές θάλασσες, η Βαλτική με την Βόρεια Θάλασσα. Δεν αναμιγνείονται, απλά "ακουμπάει" η μια πάνω στην άλλη. Αυτό συμβαίνει γιατί η αντίθετη παλίρροια των νερών από τη μια, αλλά και η διαφορετική πυκνότητα του νερού, δεν αφήνουν τις δυο θάλασσες να συγχωνευτούν, με αποτέλεσμα το σημείο συνάντησής τους να φαίνεται ξεκάθαρα.

Τα νερά των δύο αυτών θαλασσών έχουν και διαφορετική θερμοκρασία. Η Βαλτική έχει κρύα νερά, ενώ η Βόρεια Θάλασσα ζεστά νερά. Αν σταθεί κάποιος με το ένα πόδι στην μια και με το άλλο στην άλλη, καταλαβαίνει αμέσως τη διαφορά θερμοκρασίας!


Μερικά από τα αξιοθέατα της πόλης:


Η εκκλησία του Skagen. Αρχικά χτίστηκε το 1841. Το 1909 - 10
προστέθηκαν ο πύργος και το χαρακτηριστικό κωδωνοστάσιο σε στυλ μπαρόκ. 

Το Skagens Museum. Είναι ένα μουσείο τέχνης που εκθέτει μια εκτενή συλλογή έργων μελών της αποικίας των Ζωγράφων Skagen που έζησαν και εργάστηκαν στην περιοχή στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Φιλοξενεί επίσης ειδικές εκθέσεις. 


Το Anchers Hus.  Είναι ένα μουσείο τέχνης και γκαλερί που βρίσκεται στην πρώην κατοικία των ζωγράφων Michael και Anna Ancher.



Το σπίτι και οι εσωτερικοί του χώροι έχουν διατηρηθεί όπως την εποχή του θανάτου της Anna Ancher το 1935 και άνοιξε ως μουσείο το 1967.

Το Drachmanns Hus. Γνωστό και ως Villa Pax, είναι ένα από
τα μεγαλύτερα σπίτια του Skagen. Βρίσκεται στο Hans Baghs Vej προς τη δυτική πλευρά της πόλης, χτίστηκε το 1829 και τώρα είναι μουσείο αφιερωμένο στον συγγραφέα και ζωγράφο Holger Drachmann, που έζησε εκεί. Ανακαινίστηκε πλήρως το 2011.

Το Bamse museum. Το Μουσείο Αρκουδιών. Τα λούτρινα αρκουδάκια που εκτίθενται, ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή της ιδιοκτήτριας Jonna Thygesen. Άνοιξε το 1998, η συλλογή περιέχει περίπου χίλιες αρκούδες όλων των ειδών, μερικές, ιστορικής αξίας. Είναι το μοναδικό μουσείο αρκουδιών στην Σκανδιναβία. 


Την Den Tilsandede Kirke.
Γνωστή και ως εκκλησία καλυμμένη
με άμμο. Αφιερωμένη στον Άγιο Λαυρέντιο, εγκαταλελειμμένη πλέον, που χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα.


Ο Skagen Banegård. Ο σιδηροδρομικός σταθμός Skagen. Άνοιξε το 1890 με το άνοιγμα της σιδηροδρομικής γραμμής Skagensbanen και είναι ο βορειότερος σιδηροδρομικός σταθμός στην Δανία. Το σημερινό κτίριο του σταθμού χτίστηκε το 1919.

Ο Skagen Fyr. Ο Φάρος του Σκάγκεν, γνωστός και ως ο  Γκρίζος Φάρος του Σκάγκεν, είναι ένας ενεργός φάρος σχεδιασμένος από τον αρχιτέκτονα Niels Sigfred Nebelong, τέθηκε σε λειτουργία την 1η Νοεμβρίου 1858. Ο πανέμορφος  φάρος δίνει τη δυνατότητα μιας μοναδικής θέας, της ένωσης των δύο θαλασσών, Βόρειας και Βαλτικής. Αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα. 

Το Skagen Lystbaadehavn. Το λιμάνι του Σκάγκεν αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα αξιοθέατα της πόλης.  Η ιστορία του λιμανιού χρονολογείται από το 1907, όταν ο βασιλιάς Frederik d. VIII το εγκαινίασε. Επεκτάθηκε το 1917, το 1939, το 1965, το 1979 και αρκετά σημαντικά τα τελευταία χρόνια.  Υποστηρίζει την αλιευτική βιομηχανία της περιοχής καθώς και εγκαταστάσεις για κρουαζιερόπλοια.

Το Råbjerg Mile. Ένας απίστευτης ομορφιάς μεταναστευτικός
παράκτιος αμμόλοφος μεταξύ Skagen και Frederikshavn. Είναι ο μεγαλύτερος κινούμενος αμμόλοφος στη Βόρεια Ευρώπη με ύψος 40 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και μήκος 1 χιλιόμετρο. Είναι επίσης το μόνο μεγάλο τμήμα μεταναστευτικών θινών στη Δανία.


Το Grene.
Το Κλαδί, είναι μια αμμώδης έκταση στο βορειότερο άκρο της Δανίας  με το μοναδικό φυσικό φαινόμενο, συνάντησης δύο θαλασσών, της Skagerak και της Kattegat όπου τα κύματα κορυφώνονται μεταξύ τους.





Τυπικό σπίτι στο Skagen 





Το Skagen Festival. Είναι το παλαιότερο μουσικό φεστιβάλ της Δανίας που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι από το 1971. Η ετήσια εκδήλωση λαμβάνει χώρα σε μια σειρά από σκηνές στο Skagen, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου.

MyPhotoPics