Νήσος Τέλενδος, Δωδεκάνησα, Ελλάς

Η Τέλενδος ή Τέλεντος είναι νησί του νότιου Αιγαίου και ένα από τα Δωδεκάνησα, Ελλάς. Βρίσκεται στα δυτικά της Καλύμνου, σε  απόσταση μόλις 0,5 μίλι. Έχει έκταση 4,6 τετραγωνικά 
χιλιόμετρα και συνολικό μήκος περίπου 4 χλμ. Της νήσου δεσπόζει το οροπέδιο "Ράχη" με υψόμετρο 460 μ. Τα σημαντικότερα ακρωτήρια είναι το ακρωτήριο Άσπρος Κάβος και το ακρωτήριο Πνιμένος.
Ο μοναδικός και ομώνυμος οικισμός της Τελένδου, βρίσκεται
στο μυχό του ανατολικού όρμου ακριβώς απέναντι από το χωριό Μυρτιές της Καλύμνου με το οποίο και συνδέεται με μικρά πλοιάρια, "θαλάσσια ταξί" που εκτελούν τακτική συγκοινωνία. Στη δυτική πλευρά σχηματίζεται ο ευρύς όρμος Χοχλακάς. Η Τέλενδος στερείται οδικού δικτύου, προσφέρεται περισσότερο για πεζοπορία,
Κατά την αρχαιότητα ανήκε πιθανώς στον Καλυμνιακό δήμο Πανόρμου. Άφθονα λείψανα υστερορωμαϊκής περιόδου, όπως λουτρικές εγκαταστάσεις (θερμές), ελαιοτριβείο, εντοπίζονται κυρίως στην ανατολική ακτή του νησιού, ανάμεσα στις μεγάλες παλαιοχριστιανικές βασιλικές, πλησίον του σημερινού οικισμού. 
Δυτικά από τη θέση Θολάρια ή Πεύκι με τους υπέργειους
τάφους, τοποθετείται η θέση αρχαίου θεάτρου. Στο επιβλητικό και απότομο ύψωμα του Αγίου Κωνσταντίνου με τον οχυρωμένο βυζαντινό οικισμό, που βρίσκεται στη βόρεια πλαγιά και περί το μέσον της Ράχης, σε υψόμετρο 120 μ. περίπου, υπάρχουν λείψανα φυλακείου. Στην παραλιακή θέση Βλυχάδα διατηρήθηκαν λείψανα υστερορωμαϊκού εργαστηρίου κεραμικής.

    MyPhotoPics