Άγρια Μέντα

Η αρωματική άγρια μέντα είναι γνωστή ως Φλισκούνι ή φλεσκούνι. Ανήκει στο γένος Μέντα η Πουλέγιος, Menta
Pulegium. Eίναι πολυετές ποώδες αρωματικό φυτό. Έχει ευχάριστο άρωμα. Οι βλαστοί είναι όρθιοι και φθάνουν σε ύψος τα 30 ως 60 εκατοστά.   
Τα άνθη είναι μωβ, ροζ, ή λευκά.  Φυτρώνει σε εδάφη ηλιόλουστα που έχουν αρκετή υγρασία. Όπως και η ρίγανη ήταν πασίγνωστη σε πολλούς αρχαίους λαούς. Βρίσκεται στην Ευρώπη, Ασία και Αίγυπτο. Εδώ και πολλούς αιώνες το αφέψημα φλισκούνης ήταν το αγαπημένο ρόφημα μικρών και μεγάλων. Έχει αντιβροχική, αντιασθαματική, αντιαρθριτική, αντιδιαρροϊκή και αναισθητική δράση. Βοηθά επίσης στα ρευματικά και χρησιμοποιείται, λόγω της έντονης μυρωδιάς του, σαν απωθητικό για τα διάφορα έντομα, ψύλλους και παράσιτα. 
Ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης, και ο Πλίνιος Σεκούνδος ο Πρεσβύτερος το ανέφεραν συχνά σαν φυτό που είχε μεγάλη φαρμακευτική αξία. Με το αιθέριο λάδι της αρωματίζονται μοσχοσάπουνα γίνονται αρωματικές παστίλιες για το λαιμό αλλά και το γνωστό αρωματικό Λικέρ μέντας. Ένα ποτηράκι Λικέρ Μέντας τονώνει το νευρικό σύστημα.                                
Χρήσιμα μέρη είναι: τα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές των βλαστών. Ανθίζει το καλοκαίρι. Δραστικές ουσίες της Φλισκούνης είναι το Μινθέλαιο (αιθέριο έλαιο της Φλισκούνης) που περιέχει: Μεντόλη, Μενθόνη, Ταννίνη, Αλκοόλες και άλλα ιχνοστοιχεία.Τα φρέσκα φύλλα φλισκούνης ανακουφίζουν τους πόνους των ρευματισμών αν τα τρίψουμε πάνω στις ερεθισμένες αρθρώσεις, στο μέτωπο σταματούν το πονοκέφαλο.


Το αφέψημά της έχει αντιφυσητικές, σπασμολυτικές, διεγερτικές και σε υψηλές δόσεις αφροδισιακές ιδιότητες. Επίσης κάνει καλό στα παρακάτω: νευρικότητα, αϋπνία, ιλίγγους, ημικρανίες, βήχα και ατονία του πεπτικού συστήματος. Είναι χολαγωγό και βοηθά τη λειτουργία του συκωτιού. Είναι καταπραϋντικό του βήχα και της καταρροής. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από θηλάζουσες γυναίκες γιατί σταματά το γάλα.
    MyPhotoPics