Τουκάν, το εξωτικό πουλί !!!

Τα τουκάν είναι πουλιά, γνωστά για το μεγάλο χρωματιστό ράμφος τους. Ζουν στις τροπικές 
και υποτροπικές  περιοχές στο νότιο Μεξικό, την κεντρική
Αμερική,  στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής, και την περιοχή της Καραϊβικής. Τρέφονται κυρίως με φρούτα, αλλά τρώνε και έντομα και μικρές σαύρες. Τα έντονα χρώματα, το μεγάλο κόκκινο ράμφος και το μεσαίο του μέγεθός τους, 30,5-30 εκ., είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά του.
Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί για το τεράστιο, πολύχρωμο ράμφος του τόκο τουκάν. Σύμφωνα με την τελευταία, το εξωτικό πτηνό ανέπτυξε το παράξενο εξάρτημα για  να δροσίζεται αποβάλλοντας θερμότητα. Το τόκο, Ramphastos toco, κάτοικος της Νοτίου Αμερικής, είναι το πιο διάσημο μέλος στην οικογένεια των τουκάν, γνωστά και με τον επιστημονικό όρο "ραμφαστοί".
Η προφανής εξήγηση που έχει προταθεί για το προκλητικό, σχεδόν άβολο ράμφος τους είναι ότι λειτουργεί ως σεξουαλική διαφήμιση.
Ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να προσελκύσει σύντροφο. Κάθεται σε ένα κλαδί και γέρνει το σώμα του μπροστά και μετά  πίσω, επαναλαμβάνοντας συνεχώς αυτή την κίνηση και βγάζοντας ένα δυνατό ήχο-κάλεσμα. 
Άλλοι βιολόγοι είχαν υποθέσει ότι το ράμφος είναι εξειδικευμένο για το ξεφλούδισμα φρούτων. Θα μπορούσε επίσης να λειτουργεί ως όπλο ή ως προειδοποίηση.
Σύμφωνα όμως με την τελευταία έρευνα, δημοσιευμένη στο περιοδικό Science, το τόκο τουκάν διοχετεύει αίμα στα αγγεία του ράμφους του για να μειώσει τη θερμοκρασία του.


Οι θερμικές κάμερες που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι το ράμφος λειτουργεί ουσιαστικά ως ψύκτρα, ακτινοβολώντας θερμότητα στο περιβάλλον.
Τα πτηνά, εξάλλου, δεν ιδρώνουν όταν ζεσταίνονται. 
Τον χειμώνα, όταν το τουκάν πρέπει  να συγκρατεί θερμότητα, μπορεί να περιορίζει την αιμάτωση του  ράμφους. "Μεταβάλλοντας τη ροή αίματος στην επιφάνεια του ράμφους, οι ραμφαστοί μπορούν να εξοικονομούν τη θερμότητα του σώματος όταν κάνει κρύο, ή να αντιμετωπίζουν τη ζέστη αυξάνοντας τη ροή", εξηγεί ο ορνιθολόγος Γκλεν Τάτερσαλ του καναδικού Πανεπιστημίου Μπροκ.
Τα ευρήματα πάντως φαίνεται να ταιριάζουν με άλλες ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι δεινόσαυροι – από τους οποίους κατάγονται τα πτηνά - μπορούσαν να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος με μεγάλες εξωτερικές δομές. Το ίδιο κάνουν σήμερα τα αφτιά των ελεφάντων και ορισμένων τρωκτικών.
    ΜyPhotoPics