Το φαινόμενο των "δακτυλίων ηφαιστειακής δίνης".

Η Αίτνα, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, που εξερράγη για πρώτη φορά πριν από περίπου 500.000 χρόνια, "ξεφυσάει" και πάλι, σχεδόν τέλεια δαχτυλίδια καπνού προκαλώντας συγκρίσεις ακόμα και με γιγάντιους ιπτάμενους δίσκους. Σχηματίζει τους "δακτυλίους ηφαιστειακής δίνης", όπως είναι γνωστοί στους επιστήμονες, μέσω της ταχείας απελευθέρωσης αερίων και ατμών από έναν πρόσφατα σχηματισμένο κρατήρα.

Ο Boris Behncke, ηφαιστειολόγος στο παρατηρητήριο της
Αίτνας του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας εξήγησε ότι οι δακτύλιοι σχηματίζονται από το μάγμα, λιωμένο πέτρωμα με αέριο, που αναβλύζει κάτω από μια κυλινδρική οπή που άνοιξε σε έναν κρατήρα που σχηματίστηκε στην επιφάνεια της Αίτνας την περασμένη εβδομάδα.

Τα "δαχτυλίδια καπνού" αποτελούνται από περίπου 80% υδρατμούς, ενώ το υπόλοιπο 20% αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του θείου και διοξείδιο του άνθρακα. Οι υδρατμοί είναι αυτοί που δίνουν στους δακτυλίους τη λευκή τους απόχρωση, κάνοντάς τους να μοιάζουν με δαχτυλίδια καπνού.

Σύμφωνα με τον  Boris Behncke, οι δακτύλιοι δεν είναι ιδιαίτερα σπάνια  φαινόμενα, καθώς η Αίτνα είναι το πιο παραγωγικό ηφαίστειο στον πλανήτη όσον αφορά τους δακτυλίους ατμών. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1724. Τέτοιοι ηφαιστιακοί δακτύλιοι έχουν τεκμηριωθεί σε όλο τον κόσμο αλλά εικόνες όπως αυτή στην Αίτνα είναι εξαιρετικά σπάνιες. Οι ντόπιοι αποκαλούν την Αίτνα, "Κυρία των Δαχτυλιδιών".

MyPhotoPics