Πύργος Bellesguard, Βαρκελώνη, Ισπανία

Το Bellesguard, γνωστό και ως Casa Figueres, είναι ένα μοντερνιστικό αρχοντικό που σχεδιάστηκε από τον Καταλανό αρχιτέκτονα Antoni Gaudí, το οποίο κατασκευάστηκε μεταξύ 1900 και 1909. Βρίσκεται στην περιοχή Sarrià-Sant Gervasi της Βαρκελώνης στην Καταλονία, Ισπανία. Αποκαλείται και Casa Figueres επειδή ανατέθηκε από τη Maria Sagués, χήρα του Jaume Figueras, η οποία ήταν θαυμάστρια των έργων του Γκαουντί, να σχεδιάσει το κτίριο.

Είναι κατασκευασμένο κυρίως από πέτρα και τούβλο. Η γενική δομή έχει τετράγωνη βάση 15×15 μέτρα και ύψος 19,5 μέτρα. Η εξωτερική πρόσοψη είναι νεογοτθική. Ο Γκαουντί χρησιμοποίησε ευθείες γραμμές, που σπάνια φαίνονται στα έργα του, οι οποίες είναι ιδιαίτερα εμφανείς στα στηθαία και την επιφάνεια των τοίχων. 


Ο εμβληματικός πύργος, Torre Bellesguard, προεξέχει από μια γωνία μιας βάσης, προσθέτοντας στην κάθετη ευθυγράμμιση της δομής που δημιουργείται από τις ευθείες, κάθετες γραμμές στο σχέδιό του. 

Το κωδωνοστάσιο, είναι αυτό για το οποίο είναι περισσότερο αναγνωρισμένο το κτίριο, εμφανίζοντας τον τυπικό σταυρό τεσσάρων χεριών του Γκαουντί, διακοσμημένο με κόκκινα και κίτρινα μωσαϊκά για να μιμείται την καταλανική σημαία. Στη βάση του σταυρού υπάρχει ένα στέμμα τυλιγμένο γύρω από την περιφέρεια, πιθανότατα η συμβολική αναγνώριση του Γκαουντί της σημασίας της τοποθεσίας για το στέμμα της Αραγονίας. 



Στην είσοδο του σπιτιού, βρίσκεται μια επιγραφή που λέει: "Maria Purrisima sens pecat fou concebuda", και σημαίνει: "Η πιο αγνή Μαρία, που συνέλαβε χωρίς αμαρτία". 



Πάνω από την πόρτα της εισόδου υπάρχει ένα εντυπωσιακό
βιτρό με τη μορφή του 8άκτινου αστέρα της Αφροδίτης.

Ο Γκαουντί είχε τη βοήθεια του Joan Rubió, ενώ ο Domènec Sugrañes i Gras δημιούργησε τα διάφορα ψηφιδωτά που κοσμούν το σπίτι. Ο πύργος Bellesguard είναι σήμερα ιδιωτική ιδιοκτησία και ανήκει στην οικογένεια Guilera, η οποία συνεχίζει να ζει σε ένα τμήμα του σπιτιού. Είναι επισκέψημο.

MyPhotoPics