Χόμπαρτ, Τασμανία, Αυστραλία

Το Χόμπαρτ, Hobart, είναι η πρωτεύουσα του ομόσπονδου κρατιδίου της Τασμανίας, Αυστραλία και η μεγαλύτερη πόλη του νησιού. Σύμφωνα με την απογραφή του 2016, έχει 224.462 κατοίκους. Η πόλη είναι κτισμένη στις εκβολές του ποταμού Ντέργουεντ και στους πρόποδες του βουνού Wellington, Γουέλιγκτον, με ύψος 1.271, στη νοτιοανατολική Τασμανία. Είναι το οικονομικό και διοικητικό κέντρο της Τασμανίας.

Ιδρύθηκε το 1804 ως βρετανική ποινική αποικία Hobart,
παλαιότερα γνωστή ως Hobart Town ή Hobarton, είναι η δεύτερη παλαιότερη πρωτεύουσα της Αυστραλίας μετά το Σύδνεϋ της Νέας Νότιας Ουαλίας. Πριν από τη βρετανική εγκατάστασή της, η περιοχή του Χόμπαρτ είχε καταληφθεί για ίσως 35.000 χρόνια από την ημι-νομαδική φυλή Mouheneener, μια υποομάδα της Nuennone ή της νοτιοανατολικής φυλής. Οι απόγονοι αυτών των Αβορίγινων Τασμανίων συχνά αναφέρονται ως "Palawa". 

Η ποινική μεταφορά έληξε στη δεκαετία του 1850, μετά την οποία η πόλη γνώρισε περιόδους ανάπτυξης και παρακμής.  Παρά την άνοδο της μετανάστευσης από την Ασία και άλλες μη αγγλόφωνες περιοχές, ο πληθυσμός του Hobart παραμένει κατά κύριο λόγο εθνοτικά αγγλο-κελτικός και έχει το υψηλότερο ποσοστό των κατοίκων της Αυστραλίας μεταξύ των πρωτευουσών της Αυστραλίας.

Είναι η οικονομική και διοικητική καρδιά της Τασμανίας, που χρησιμεύει ως λιμάνι για την Αυστραλιανή και τη Γαλλική Ανταρκτική και λειτουργεί ως σημαντικός τουριστικός κόμβος. Είναι δε το δεύτερο βαθύτερο φυσικό λιμάνι στον κόσμο.

Η πόλη γίνεται διάσημη κάθε χρόνο, όταν το Rolex Sydney Hobart Yacht Race, ένα από τα πιο διάσημα θαλάσσια αγωνιστικά γεγονότα στον κόσμο, ξεκινά την Boxing Day, 26 Δεκεμβρίου. Αυτοί οι αγώνες διεξάγονται από το 1945. Η διαδρομή έχει μήκος 1,170 χλμ. και οδηγεί από το Σίδνεϊ, μέσω του επικίνδυνου στενού Μπας, στο Χόμπαρτ.

Μερικά από τα αξιοθέατα της πόλης:

Η Βουλή της Τασμανίας. Βρίσκεται στην πλατεία της περιοχής Salamanca. Το κτίριο σχεδιάστηκε αρχικά ως τελωνείο αλλά προστέθηκε και η βουλή το 1841 όταν η Τασμανία πέτυχε την αυτοδιοίκηση. Το κτίριο εξυπηρετούσε και τους δύο σκοπούς από το 1841 έως το 1904, όταν μεταφέρθηκαν τα τελωνεία.

Το Δημαρχείο. Aνεγέρθηκε μεταξύ 1864-1866, είναι σημαντικό ως το πρώτο για το μόνιμο Δημοτικό Συμβούλιο του Χόμπαρτ. Σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Henry Hunter, 1832–1892. Eίναι ένα κτήριο ορόσημο από ψαμμίτη, που χρησιμεύει ως έδρα της τοπικής αυτοδιοίκησης της πόλης του Χόμπαρτ, φιλοξενώντας συνεδριάσεις του συμβουλίου καθώς και ως δημόσιο αμφιθέατρο.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Βρίσκεται στην διεύθυνση 5 Antill Street, νότιο Χόμπαρτ. Ξεκίνησε ως ένα ταπεινό κτίριο από κόκκινο τούβλο, που χτίστηκε από εθελοντές της ελληνικής κοινότητας το 1957 και εγκαινιάστηκε το 1958.


Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Δαβίδ.
Είναι η κύρια Αγγλικανική εκκλησία στην Τασμανία της Αυστραλίας. Καθαγιασμένος το 1874, είναι η έδρα του Επισκόπου της Τασμανίας.


Το Μουσείο και Πινακοθήκη της Τασμανίας.
Βρίσκεται στο Χόμπαρτ, ιδρύθηκε το 1846 από τη Βασιλική Εταιρεία της Τασμανίας, την παλαιότερη Βασιλική Εταιρεία εκτός Αγγλίας.

Το Μουσείο Ρεπλίκα. Bρίσκεται στην προκυμαία του Χόμπαρτ, κοντά στην προβλήτα από την οποία το SY Aurora έπλευσε νότια προς την Ανταρκτική. Είναι παγκόσμιας κλάσης μουσείο που παρέχει στους επισκέπτες την ευκαιρία να μάθουν και να κατανοήσουν την ιστορία και τα επιτεύγματα των ανδρών της Αυστραλιανής Ανταρκτικής Αποστολής 1911-14 με επικεφαλής τον Ντάγκλας Μόσον.

Το Ναυτικό Μουσείο της Τασμανίας. Είναι ένα ιδιωτικό ναυτικό μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία της σχέσης της Τασμανίας με τη θάλασσα, τα πλοία και την ναυπήγηση και βρίσκεται στο Carnegie House στο Sullivans Cove, στο Hobart. Το νέο διευρυμένο και μοντέρνα ανακαινισμένο κτήριο Carnegie άνοιξε ως Ναυτικό Μουσείο της Τασμανίας από τη βασίλισσα Ελισάβετ II στις 28 Μαρτίου 2000.

To Βασιλικό Θέατρο. Iδρύθηκε το 1837, είναι ένας ιστορικός χώρος τεχνών στο κέντρο του Χόμπαρτ. Είναι το παλαιότερο σε συνεχή λειτουργία στην Αυστραλία. Ο Noël Coward το αποκάλεσε κάποτε "ένα ονειρικό θέατρο" και ο Laurence Olivier ξεκίνησε μια εθνική έκκληση για την ανοικοδόμησή του την δεκαετία του 1940.


Η ζυθοποιία Cascade.
Ολοκληρώθηκε το 1824 και όπως πολλά παλιά κτίρια στο Χόμπαρτ, χτίστηκε με εργασία κατάδικων. Είναι η παλαιότερη ζυθοποιία που λειτουργεί συνεχώς στην Αυστραλία.

Η πλατεία Salamanca. Αποτελείται από σειρές κτιρίων από ψαμμίτη, παλαιότερα αποθήκες για το λιμάνι, που έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια, γκαλερί, καταστήματα χειροτεχνίας και γραφεία. Πήρε το όνομά του από τη νίκη το 1812 του Δούκα του Ουέλινγκτον στη μάχη της Σαλαμάνκα στην ισπανική επαρχία Σαλαμάνκα. Κάθε Σάββατο γίνεται υπαίθρια αγορά.



Από την κορυφή του όρους Ουέλινγκτον, κοιτάζοντας κάτω το
Χόμπαρτ.




Ο παγκοσμίου φήμης ηθοποιός κατά τη Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ, Έρολ Φλιν, γεννήθηκε 20 Ιουνίου 1909, στην περιοχή Battery Point, στο Χόμπαρτ.

    MyPhotoPics