Η κύρια είσοδος του μοναστηριού, που είναι χτισμένο σε
βενετσιάνικο στυλ, βρίσκεται στην παραλία του Πανορμίτη. Στην εσωτερική αυλή της μονής βρίσκεται ο ναός που είναι αφιερωμένος στον Αρχάγγελο Ταξιάρχη Μιχαήλ. Πρόκειται για μονόκλιτη βασιλική και όλο το εσωτερικό της είναι καλυμμένο με περίτεχνες νωπογραφίες, μεγάλος μέρος από τις οποίες φιλοτέχνησε ο ντόπιος αγιογράφος Νεόφυτος.
Στην δεξιά πλευρά του ναού βρίσκεται το εικονοστάσι με την ασημένια εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ, που θεωρείται ο προστάτης άγιος του νησιού και ο προστάτης των ναυτικών στα Δωδεκάνησα. Η εικόνα έχει διαστάσεις 2.20 X 1.30 μέτρα και η μορφή του Αγίου είναι καλυμμένη με φύλλα από ασήμι. Σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει πάνω στην εικόνα, φιλοτεχνήθηκε το 1724, ενώ υπάρχει ο θρύλος ότι η εικόνα εμφανίστηκε ως εκ θαύματος, εξαφανίστηκε και επανεμφανίστηκε στο ίδιο μέρος.
Το σημαντικότερο μετά την ολόσωμη Εικόνα του Ἀρχαγγέλου είναι το εκπληκτικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού. Σημαντικά στοιχεία περί του τέμπλου, βρίσκονται σ’ ένα χειρόγραφο, που διασώζεται μέχρι σήμερα στο Αρχείο της Μονής. Πρόκειται για ένα συμφωνητικό - εξοφλητικό έγγραφο γραμμένο στην Κω το 1788, το οποίο συνέταξε ο ξυλογλύπτης "μαστρο - Δράκος Ταλιαδοῦρος".
Το μοναστήρι στεγάζει δυο μουσεία, το Εκκλησιαστικό και το Λαογραφικό, όπου εκτίθενται αντικείμενα καθημερινής χρήσης και απεικονίζεται ο τρόπος ζωής στην Σύμη των παλαιότερων εποχών ενώ στη βιβλιοθήκη μπορείτε να δείτε από κοντά σπάνια Βυζαντινά χειρόγραφα. Γιορτάζει στις 8 Νοεμβρίου και την Πεντηκοστή. MyPhotoPics