Το "ζωντανό" μουσείο του San Sperate, Σαρδηνία, Ιταλία

Το San Sperate, Σαν Σπεράτε, από το 1968 αποκαλείται "πόλη των μουσείων". Βρίσκεται στη νότια Σαρδηνία, στην ύπαιθρο του Campidano, Ιταλία. Με τα χρόνια έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον τοπικών, εθνικών και διεθνών καλλιτεχνών, οι οποίοι είναι οι δημιουργοί των έργων που εκτίθενται αυτή τη στιγμή σε όλους τους δρόμους της πόλης. 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Pinuccio Sciola,  ένας ντόπιος  καλλιτέχνης, γνωστός σε όλο τον κόσμο που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, επέστρεψε στο σπίτι μετά από μια σειρά εκπαιδευτικών ταξιδιών στην Ευρώπη και την Αμερική. Έχοντας διεθνή εμπειρία, διακόσμησε την κοινότητά του με το μεγάλο του πάθος, τη συναισθηματική του φόρτιση και τη μεγάλη του επιθυμία για αλλαγή με βάση τις αρχές της τέχνης.

Ταυτόχρονα με την θρησκευτική γιορτή του Corpus Domini, ο Sciola μαζί με τους φίλους του άρχισαν να καλύπτουν τους τοίχους με στρώματα ασβέστη, κάνοντάς τους "λευκά σεντόνια" πάνω στα οποία ζωγράφιζαν. Στα μάτια των ενδιαφερομένων πολιτών, η επιχείρηση φάνηκε να είναι μια πραγματικά καινοτόμος παράσταση.

Έτσι γεννήθηκαν οι πρώτες τοιχογραφίες με θέματα πολιτικού
και ανθρωπολογικού χαρακτήρα. Το San Sperate έγινε έτσι ένα εργαστήριο δημιουργιών και χάρη στην προσοχή του Τύπου έφτασαν αργότερα αρκετοί καλλιτέχνες, οι οποίοι έδωσαν τη συμβολή τους ζωγραφίζοντας νέα έργα.

"Το υπαίθριο μουσείο "Giardino Sonoro"

Θα συναντήσουμε επίσης το υπαίθριο μουσείο "Giardino Sonoro" που φιλοξενεί περισσότερα από 700 ηχητικά  γλυπτά, μερικά από τα οποία είναι μνημειώδη, δημιουργία και πάλι του Pinuccio Sciola, μέσα σε έναν ευωδιαστό πορτοκαλεώνα, όπου θα ακούσουμε τους αρμονικούς ήχους των μονόλιθων από βασάλτη και ασβεστόλιθο, σκαλιστούς και χαραγμένους, διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων.

Το "Giardino Sonoro" δεν είναι απλώς ένα στατικό έργο τέχνης αλλά ένας συνεχώς εξελισσόμενος χώρος. Οι εποχές, ο καιρός και οι επισκέπτες συμβάλλουν σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη εμπειρία. Κάθε επίσκεψη είναι μοναδική, καθώς ο ήχος και η εμφάνιση του κήπου ποικίλλει ανάλογα με το πέρασμα του χρόνου και τις αλληλεπιδράσεις των επισκεπτών.

MyPhotoPics