Σπήλαιο Κουτούκι, Παιανία, νομός Αττικής, Ελλάς

Το σπήλαιο Κουτούκι είναι επισκέψιμο σπήλαιο και βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του όρους Υμηττού, πάνω από την Παιανία, νομός  Αττικής, Ελλάς, σε ύψος 510 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1926 και χαρτογραφήθηκε το 1954 από τους Ιωάννη και Άννα Πετροχείλου. Η σημερινή τεχνητή είσοδος, μήκους 17 μέτρων, ανοίχθηκε τη δεκαετία του 1960 για την διευκόλυνση των επισκεπτών. Η τουριστική διαδρομή έχει μήκος 350 μέτρα.   

Αποτελείται από μία αίθουσα διαστάσεων περίπου 60 επί 60
μέτρων, η οποία χωρίζεται εσωτερικά με κολώνες και πέτρινα παραπετάσματα. Το χαμηλότερο σημείο της αίθουσας βρίσκεται στα ανατολικά, σε υψόμετρο 504,4 μέτρα και στο ψηλότερο στα δυτικά, σε ύψος 525,2 μέτρων. 

Χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη κολώνων, οι οποίες αποτελούν τον κύριο διάκοσμό του από πλευράς όγκου.  Διαθέτει συνολικά 55 κολώνες. Το μέσο ύψος τους είναι 2,5 μέτρα και η ψηλότερη, η οποία βρίσκεται κοντά στη φυσική είσοδο, έχει ύψος 7,2 μέτρα. 


Η φυσική είσοδος βρίσκεται στην οροφή του σπηλαίου και είναι
ένα βάραθρο βάθους 38 μέτρων. Ο όγκος της αρχικής καρστικής κοιλότητας υπολογίστηκε 6.900 κυβικά μέτρα. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για ένα σπήλαιο ηλικίας 2.000.000 ετών και λόγω μη ύπαρξης άλλης εισόδου δεν είχε ποτέ πριν παρατηρηθεί από τον άνθρωπο πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του πρωτόγονου ανθρώπου, όπως έχει συμβεί σε άλλα σπήλαια στα οποία για παράδειγμα είχαν βρεθεί οστά.

Στο σπήλαιο αναγνωρίστηκε ένα νέο είδος αράχνης, το Sulcia kratochvil ή Sulcia kanellisi, το οποίο υπάγεται στην οικογένεια Λεπτονεπτίδες. Στη σπηλιά κατοικούν επίσης νυχτερίδες, χερσαία ισόποδα, διπλόποδα και ορθόπτερα, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και το ενδημικό είδος Dolichopoda petrochilosi.

    MyPhotoPics