Τα κτίρια είναι χτισμένα στο βουνό και συνδέονται μεταξύ τους. Οι αυλές και οι στέγες χρησιμεύουν ως δρόμοι. Στο Masuleh δεν επιτρέπεται η είσοδος σε μηχανοκίνητα οχήματα, λόγω της μοναδικής του διάταξης. Είναι η μόνη πόλη στο Ιράν με τέτοια απαγόρευση. Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του είναι ευρέως γνωστή ως "Η αυλή του κτιρίου πάνω είναι η οροφή του κτιρίου από κάτω".
Τα σπίτια είναι ως επί το πλείστον διώροφες κατασκευές. Τούβλο, ξύλινα δοκάρια και άγρια βρύα είναι τα κύρια υλικά που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές. Τα άγρια βρύα που φυτρώνουν άφθονα στο χωριό προστατεύουν τις κατασκευές ενάντια στις ζημιές από το νερό. Κάθε χρόνο, οι κάτοικοι εφαρμόζουν κίτρινη λάσπη στο εξωτερικό των σπιτιών τους και καλύπτουν τις στέγες με λάσπη λεβάντας, που και οι δύο βρίσκονται στις όχθες του ποταμού Masouleh-Rood-Khan.
Αποτελείται από τέσσερις συνοικίες: Khaneh-bar, Masjed-bar, Asad Mahaleh και Kesh Sar. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η περιοχή της Αγοράς, το Παζάρι και το κύριο τζαμί του χωριού, με το όνομα Awn Ibn Mohammad Ibn Ali Ibn, Abi Taleb, που χτίστηκε το 969 μ.Χ.
Έχει τρία Μαυσωλεία, τα δύο σε κοντινά δάση και το τρίτο, Oun-enb-e Ali, 969 μ.Χ., μέσα στο χωριό. Έχει τρεις καταρράκτες ύψους 20 έως 30 μέτρων, Kooshm, Larcheshme και Kourba και αρκετές ιαματικές πηγές με θεραπευτικές ιδιότητες. To 1976 καταχωρήθηκε ως Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς.
Μουσείο Ανθρωπολογίας Masuleh. Ιδρύθηκε το 2002 και ενσωματώνει την ιστορία της Masuleh και του λαού της. Αποτελείται από τρεις αίθουσες που εκθέτουν αντικείμενα, όπλα, είδη κυνηγιού και γεωργικά εργαλεία που κατασκεύασαν οι κάτοικοι του Μασουλέχ ανά τους αιώνες.