Τα στραβά δέντρα

Τα στραβά δέντρα, ή  στρεβλοί θάμνοι, ή τα στριμμένα δέντρα ή τα στραβά δέντρα του Alticane, είναι   ένα άλσος από παραμορφωμένα δέντρα του τύπου Populus tremuloides Michx, Λεύκη η τρεμοφυλλοειδής, στο Σασκάτσουαν του Καναδά. Βρίσκονται περίπου είκοσι χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Hafford, Saskatchewan και λίγο πάνω από πέντε χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Alticane.

Τα δέντρα, που διακρίνονται στη λαογραφία του Σασκάτσουαν, διαφέρουν δραματικά από τα  στριμμένα ασπένς. Έχουν δοθεί εξηγήσεις που περιλαμβάνουν διάφορους παραφυσικούς παράγοντες, κατάρες, το κακό νερό, η ακτινοβολία, κ.ά.

Ωστόσο, τα μοσχεύματα από αυτά τα δέντρα που πολλαπλασιάστηκαν στη Μανιτόμπα, παρουσιάζουν το ίδιο μοτίβο στριμμένης ανάπτυξης, υποδηλώνοντας ότι η αιτία έχει τις ρίζες του στη γενετική, πιθανώς είναι το αποτέλεσμα μιας μετάλλαξης.

Η ασυνήθιστη εμφάνιση των δέντρων έγινε αντιληπτή τη
δεκαετία του 1940 και έχει προσελκύσει την προσοχή των τουριστών για δεκαετίες. Ένας ξύλινος διάδρομος κατασκευάστηκε μέσα από το άλσος για να εμποδίσει τους επισκέπτες να πατήσουν οποιαδήποτε νέα ανάπτυξη. 

Επειδή η παραμόρφωση είναι πιθανόν γενετική και τα ασπένς πολλαπλασιάζονται από βλαστούς ρίζας, είναι πιθανό όλα τα στραβά δέντρα στο άλσος να είναι κλώνοι που προέρχονται από ένα μόνο μεταλλαγμένο δέντρο. 

Το άλσος αυτή τη στιγμή οριοθετείται από όλες τις πλευρές από το δικτυωτό πλέγμα και έναν περιμετρικό δρόμο πρόσβασης, επομένως το μέγεθος του άλσους είναι στατικό και είναι απίθανο να συνεχίσει να εξαπλώνεται.

    MyPhotoPics