Τα Θερμά Λουτρά στα Ήλια, Βόρειος Εύβοια, Ελλάς

Τα Ήλια ή Κάτω Ήλια βρίσκονται στα παράλια του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου,  απέχουν 8 χλμ. από τα Λουτρά Αιδηψού και 29 χλμ. από την Ιστιαία. Ως ξεχωριστός οικισμός αναφέρονται επίσημα για πρώτη φορά το 1920 να προσαρτώνται στην τότε κοινότητα Γουργουβίτσης ενώ το 1928 αναφέρονται τα Άνω Ήλια που καταργήθηκε το 1940. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 233 κατοίκους και υπάγεται στη δημοτική κοινότητα Λουτρών Αιδηψού.  

Κοντά στο χωριό, σε υψόμετρο 386 μέτρα, στο Βαλάντιο όρος,
βρίσκεται η γυναικεία Μονή Αγίου Γεωργίου   του Τροπαιοφόρου  Ηλίων. Ιδρύθηκε το 1670, αλλά σύμφωνα με την παράδοση είναι παλαιότερη, του 13ου αιώνα. Το καθολικό της μονής είναι σταυροειδούς ρυθμού και το τέμπλο του κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα. Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η μονή καταστράφηκε τρεις φορές. Στη μονή υπάρχουν λείψανα των Αγίων Γεωργίου, Μαρίνης, Μάμαντος και Κυριακής.

Στην παραλία των Ηλίων υπάρχουν Θερμά Λουτρά και αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι ότι η θερμοκρασία του νερού, όπως αναβλύζει από την πηγή είναι μεγαλύτερη από 60 βαθμούς. Κάτι που σημαίνει ότι γενικώς η θάλασσα είναι ζεστή στο μεγαλύτερο μέρος της και έχει ζεστά νερά όλους τους μήνες του χρόνου.

Οι πηγές των Ηλίων αναβλύζουν από μεταμορφωμένα
πετρώματα σχεδόν στο επίπεδο της θάλασσας. Το νερό όπως αναβλύζει από τις πηγές τρέχει κάτω από τα χαλίκια της ακτής και η παρουσία του γίνεται αισθητή από το ερυθρό ίζημα που αποτίθεται στην παραλία και από την αυξημένη θερμοκρασία.  Ο βυθός έχει επίσης κοκκινωπό χρώμα από την θερμοκρασία και τα μέταλλα του νερού.

MyPhotoPics