Μαγούλα , Πελοπόννησος, Ελλάς

Η Μαγούλα είναι χωριό στον Δήμο Σπάρτης του νομού Λακωνίας, Πελοπόννησος, Ελλάς. Βρίσκεται δυτικά της Σπάρτης και ήταν η έδρα του Δήμου Μυστρά (του ιστορικού Μυστρά της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας). Aπέχει μόλις 2 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας του νομού, ωστόσο λόγω της οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής, έχει ενωθεί πλέον με την πόλη της Σπάρτης. Πήρε το όνομά της, από την λατινική λέξη "magus", που σημαίνει κάτι το μαγικό, το εξαιρετικής ομορφιάς. 

Διασχίζεται από τον μικρό σε μήκος παραπόταμο του Ευρώτα, Μαγουλίτσα ή Κνακίωνα, ο οποίος βρίσκεται βορειοδυτικά της Σπάρτης, από τη μεριά του Ταϋγέτου. Τροφοδοτείται από ένα σύμπλεγμα πηγών με κυριότερες αυτές της Τρύπης. Ο Κνακίων ενώνεται με τον Ευρώτα, ακριβώς νότια του οικισμού της Σπάρτης. 

Στη Μαγούλα βρίσκεται το Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο στο οποίο ανεβαίνουν σημαντικές παραστάσεις (από αρχαία θεατρικά έργα μέχρι συναυλίες από σπουδαίους καλλιτέχνες). Ολοκληρώθηκε το 1990 με δαπάνη του Σαϊνοπούλειου Ιδρύματος. Έχει χαρακτηριστεί ως το ωραιότερο νεόκτιστο θέατρο της Ελλάδας, με φυσική σκηνογραφία την καστροπολιτεία του Μυστρά και το όρος Ταΰγετο. 

Ο ανοιχτός χώρος διαθέτει ορχήστρα με διάμετρο 16 μέτρων
και εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης κοινού, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 1500 θεατές. Ο Μάνος Χατζιδάκις, είχε χαρακτηρίσει το Σαϊνοπούλειο ως το ωραιότερο θέατρο της Ελλάδας μετά την Επίδαυρο. 

Ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το Μνημείο των Πεσόντων, πρωτότυπης μορφής αρχιτεκτονικού "επτάσκηνου",κατά διεύθυνση Βορρά - Νότο, που βρίσκεται στο νεκροταφείο του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής της Μαγούλας Λακωνίας. Σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Χάρη και Σοφία Πολυχρονόπουλου και κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '60.

Επίσης στη Μαγούλα βρίσκεται η Ελευθέρα Σχολή Φιλοσοφίας
"Ο Πλήθων",
που ίδρυσε το 1974 ο ακαδημαϊκός Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος, 1900 - 1981, προσφέροντας έτσι μαθήματα φιλοσοφίας με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αντικείμενα, από διακεκριμένους στο χώρο τους επιστήμονες, που συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, αποτελώντας σύγχρονο κέντρο πνευματικών αναζητήσεων.




Βυζαντινός Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής.  


    MyPhotoPics