Sir Edwin Henry Landseer

Ο Sir Edwin Henry Landseer, 7 Μαρτίου 1802 – 1 Οκτωβρίου 1873, ήταν Άγγλος  ζωγράφος και γλύπτης, γνωστός για τους πίνακές του με ζώα – ιδιαίτερα άλογα, σκύλους και ελάφια. Ωστόσο, το πιο γνωστό έργο του είναι  τα αγάλματα τεσσάρων λεόντων στην βάση της στήλης του Νέλσονα, 1867, νικητή της ναυμαχίας του Τραφάλγκαρ, στην πλατεία Τραφάλγκαρ, μία από τις κεντρικότερες πλατείες του Λονδίνου, Αγγλία.

Ήταν γιος του χαράκτη John Landseer και της Jane Potts. Σπούδασε κοντά σε αρκετούς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων  ήταν ο πατέρας του και ο ζωγράφος Benjamin Robert Haydon, με ειδικότητα στις μεγάλες ιστορικές εικόνες. 

Η ζωή του ήταν συνυφασμένη με την Βασιλική Ακαδημία. Σε ηλικία μόλις 13 ετών, το 1815, εξέθεσε εκεί έργα ως "Επίτιμος Εκθέτης". Εξελέγη Συνεργάτης, στην ηλικία των 24 ετών και Ακαδημαϊκός, πέντε χρόνια αργότερα το 1831.

Αναγορεύτηκε ιππότης το 1850, και παρόλο που εξελέγη πρόεδρος της Βασιλικής Ακαδημίας το 1866, αρνήθηκε την πρόσκληση. Στα τριάντα του όμως υπέστη μια νευρική κρίση και το υπόλοιπο της ζωής του ήταν προβληματικό λόγω επαναλαμβανόμενων κρίσεων μελαγχολίας, υποχονδρίας και κατάθλιψης. 


Συχνά οι κρίσεις επιδεινώνονταν από τη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του η ψυχική του σταθερότητα ήταν προβληματική και μετά από αίτημα της οικογένειάς του κηρύχθηκε διανοητικά ασθενής, τον Ιούλιο του 1872.


Έργα του βρίσκονται στην 
Πινακοθήκη TatBritain, στο Μουσείο Victoria and Albert, στο Kenwood House και στη Wallace Collection στο Λονδίνο. Ένας από τους τελευταίους πίνακές του ήταν ένα έφιππο πορτρέτο της βασίλισσας σε φυσικό μέγεθος, που παρουσιάστηκε στη Βασιλική Ακαδημία το 1873, φτιαγμένο από προηγούμενα σκίτσα.

        


Μερικά από τα έργα του:                 

Πορτρέτο του Ποσειδώνα, 1824 

                            Σκύλος της Νέας Γης, 1831
Ελαφόσκυλο, 1826 

   Σατιρίζοντας το δικηγορικό επάγγελμα,1840

Μονάρχης του Γκλεν (1851) 

   Η Διάσωση, 1856 

   Το λιοντάρι της Μάλτας

   Tapager, το κανίς που ανήκε στον Frederic Byng  

  Έκτορ, Νέρο, Ντας και ο παπαγάλος Λόρυ, της Βασίλισσας    Βικτώρια. Ήταν ο αγαπημένος της ζωγράφος!             
 Πότισμα αλόγων

  Αραβική Σκηνή - Τέντα 1866


  Η Βασίλισσα Βικτώρια με την Πριγκίπισσα και τον Πρίγκιπα     της Ουαλίας


                        Βασίλισσα Victoria, Πρίγκηπας Albert 


Η βασίλισσα Βικτώρια και ο πρίγκιπας Αλβέρτος στο Bal Costume της 12ης Μαΐου 1842

         MyPhotoPics