Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου, Παλιό Φρούριο, νήσος Κέρκυρα, Ελλάς,

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου χτίστηκε το 1840, στο Παλιό Φρούριο, νήσος Κέρκυρα, Ελλάς, για να καλύψει τις θρησκευτικές ανάγκες των Άγγλων στρατιωτών που υπηρετούσαν στην Κέρκυρα την περίοδο της Αγγλικής Προστασίας (1814 – 1864). Το 1865, με την ενσωμάτωση της Κέρκυρας στην Ελλάδα, η εκκλησία μετατράπηκε σε Ορθόδοξη, τα εγκαίνια έγιναν στις 21 Μαρτίου 1865 και ο τότε μητροπολίτης της Κέρκυρας, Αθανάσιος Πολίτης, την αφιέρωσε στον Άγιο Γεώργιο, προστάτη του Πεζικού σώματος.

Ο ναός διακοσμήθηκε με το λίθινο τέμπλο του Αγίου Σπυρίδωνος έργο του επιφανούς Κρητικού αγιογράφου, Εμμανουήλ Τζάννε.  Ήταν δωρεά της οικογένειας Βούλγαρη. Θεωρείται από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος της πόλης, μπορεί να φιλοξενήσει 4.000 πιστούς, είναι γεωργιανού ρυθμού και ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με υπερώο. 


Στο εξωτερικό της έξη κίονες δωρικού ρυθμού στηρίζουν τριγωνικό επιστέγασμα. Η αρχιτεκτονική και η δόμηση του ναού βασίστηκε σε σχέδια ενός Άγγλου αξιωματικού μηχανικού, του Antony Emmet και θυμίζει αρχαίο δωρικό ναό.



Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου λειτουργεί μόνο μια φορά το
χρόνο,
την ημέρα που γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου Γεωργίου.

         MyPhotoPics