Νικήτη, Χαλκιδική, Ελλάς

Η Νικήτη είναι κωμόπολη και πρωτεύουσα του δήμου Σιθωνίας, Χαλκιδική, Ελλάς.  Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι ο τουρισμός, η παραγωγή ελαιολάδου και η μελισσοκομία. Η ονομασία Νικήτη προέρχεται από τη γῆ τοῦ Νεακίτου, μετόχι της Μονής Ξενοφώντος ήδη από το 1300, που τοποθετείται στην περιοχή της σημερινής Ψαλίδας, λίγο πριν τη διασταύρωση προς Μαρμαρά. 

Στα 1089 είναι γνωστή η Μονή του Νεακίτου στο Άγιον Όρος, που συνόρευε με τη Μονή Κωνσταμονίτου. Η Μονή του Νεακίτου κάποια στιγμή πριν το 1300 παρήκμασε και μόνο το όνομά της επιβίωσε. Με τα χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής διατήρησαν κυρίως προφορικά την ανάμνηση του ονόματος, που τελικά διαμορφώθηκε στη σημερινή του μορφή, Νικήτη.



Είναι ένα ορεινό χωριό με πέτρινα σπίτια. Από τη δεκαετία του '50 και έπειτα, η Νικήτη εξαπλώθηκε προς την παραλία. 


Στις διαδρομές πεζοπορίας στην ακτή και την ενδοχώρα
περιλαμβάνεται και ένα μικρό μονοπάτι μέχρι τα ερείπια του Αγίου Σωφρονίου, ενός πρώιμου χριστιανικού ναού με μαρμάρινες κολώνες και δάπεδο με μωσαϊκά.



Το 1867 οικοδομήθηκε στην κορυφή του λόφου ο ναός του Αγίου Νικήτα που είναι και πολιούχος του χωριού. 


Ακριβώς κάτω από την εκκλησία, υπάρχει το παλιό δημοτικό
σχολείο, ένα κτίριο της ίδιας ηλικίας. Το οίκημα έχει πλέον ανακαινιστεί και στεγάζει το λαογραφικό και ιστορικό μουσείο της Νικήτης, που εξερευνά τους μύθους και την ιστορία της Μακεδονίας.  



Η γραφική πλατεία. Παλιότερα υπήρχαν κοντά στα 10 καφενεδάκια. Πλέον υπάρχει ένα εξαιρετικό καφέ-μπαρ και μια ταβέρνα. 


 


Παραλίες

Καλογριά. Περίπου 5 χιλιόμετρα έξω από το χωριό της Νικήτης
θα βρείτε την μεγάλη παραλία της Καλογριάς με την απαλή, βελούδινη αμμουδιά και μία μικροσκοπική βραχονησίδα στη μέση της θάλασσας. Τοπίο εξωτικό, με κρυστάλλινά νερά και ένα beach bar στη μία άκρη για όσους θέλουν ξαπλώστρες και ομπρέλα.

Αϊ Γιάννης. Από τις πιο δημοφιλείς παραλίες στην περιοχή λόγω των αρκετών επιλογών για φαγητό και καφέ. Στον Αϊ Γιάννη θα βρείτε ακόμα δύο οργανωμένα beach bar και διάφορες παροχές για αθλητικές δραστηριότητες στην αμμουδιά. Έχει πολύ άπλα και ήρεμα νερά και είναι πολύ κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Καστρί. Μία μαγευτική παραλία ανάμεσα στην κεντρική παραλία της Νικήτης και τον Αϊ Γιάννη. Εδώ θα αφήσετε τα παιδιά σας να παίξουν ξένοιαστα στη φαρδιά άμμο, ενώ εσείς ξαπλώνετε κάτω από τα δέντρα που προσφέρουν απλόχερα τη σκιά τους. Καθώς η παραλία δεν είναι οργανωμένη θα χρειαστεί να φέρετε μαζί σας τον δικό σας εξοπλισμό. Το Καστρί αποτελείται από δύο μικρούς κολπίσκους που καταλήγουν στο ακρωτήρι Καστρί με το χαρακτηριστικό νησάκι. Τα νερά είναι καθαρά, ρηχά και ο βυθός είναι αμμώδης.

    MyPhotoPics