Άσπρος Ποταμός, παραδοσιακός οικισμός, νήσος Κρήτη, Ελλάς

Ο Άσπρος Ποταμός αναφέρεται ως ο αρχαιότερος συνοικισμός της περιοχής των Πεύκων. Βρίσκεται στην νοτιοανατολική νήσο Κρήτη, Ελλάς, σε απόσταση 32 περίπου χιλιομέτρων από την Ιεράπετρα και ένα χιλιόμετρο βόρεια, από τη θάλασσα και τον Μακρύ Γιαλό. Η περιοχή φημίζεται για τις πολυάριθμες, παρθένες παραλίες της, τα παραδοσιακά, γραφικά χωριά της, τα τέσσερα φαράγγια της και το φυσικό της κάλλος.  

Ως πρώτοι κάτοικοι της ορεινής περιοχής των Πεύκων αναφέρονται αυτοί του Άσπρου Ποταμού. Λέγεται ότι τα πολύ παλιά χρόνια ο Άσπρος Ποταμός ήταν πολύ μεγάλος, μα οι κάτοικοι του αναγκάστηκαν να τον εγκαταλείψουν γιατί υπήρξαν από τη θάλασσα συχνές επιδρομές και καταστροφές. 

Σήμερα, όλα τα ερείπια και τα παλιά σπίτια χτισμένα με πέτρες και χώμα έχουν ανακαινιστεί και αναπαλαιωθεί. Ο οικισμός του Άσπρου Ποταμού έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός διατηρητέος και η αυθεντικότητά του προστατεύεται από το ελληνικό κράτος.

Η αρχιτεκτονική της περιοχής είναι η παραδοσιακή
αρχιτεκτονική της νοτιοανατολικής  Κρήτης. Τα πετρόχτιστα  σπιτάκια του ξενώνα(10 στο σύνολό τους) δένουν αρμονικά με το τοπίο μεταφέροντας τον επισκέπτη σε μία άλλη εποχή. Χτίστηκαν  πριν από περίπου 300 χρόνια. Η τελευταία ανακαίνιση έγινε το 2011. 

Σοφράδες, παλιές κασέλες, πινακωτές, παλιά υφαντά και μπακίρια διακοσμούν το εσωτερικό των σπιτιών. Πετρόχτιστα κρεβάτια, παραθύρες, βράχοι χτισμένοι μέσα στους τοίχους, οροφές με δοκάρια, καλάμια και χώμα για μόνωση και χοντρά μεσοδόκια έρχονται να συμπληρώσουνε το σκηνικό. Χοντροί, πετρόχτιστοι τοίχοι διατηρούν τα σπίτια δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά το χειμώνα.   

Με σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον, η λειτουργία του
ξενώνα στηρίζεται αποκλειστικά σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Ο κύριος φωτισμός των σπιτιών, γίνεται με λάμπες παραφίνης και κεριά. Ένα λιθόστρωτο μονοπάτι ενώνει τα  σπίτια μεταξύ τους. 

    MyPhotoPics