Ο Μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος δημιουργήθηκε, όταν πριν από 6.000 μέχρι 20.000 έτη, η περιοχή του ύφαλου ήταν ξηρά και υπήρχε μια παράκτια πεδιάδα και ηπειρωτικά νησιά. Καθώς η στάθμη της θάλασσας αυξανόταν σταθερά και η παράκτια πεδιάδα βυθιζόταν στα νερά, τα κοράλλια επεκτείνονταν όλο και ψηλότερα στους λόφους της.
Με την περαιτέρω αύξηση της στάθμης, τα περισσότερα από
τα ηπειρωτικά νησιά βυθίστηκαν. Τα κοράλλια έπειτα άρχισαν να εισβάλλουν στους λόφους και να διαμορφώνουν τους σημερινούς κοραλλιογενείς νήσους και τους σκοπέλους. Η στάθμη της θάλασσας στον κοραλλιογενή ύφαλο δεν έχει αυξηθεί σημαντικά στα τελευταία 6.000 χρόνια.
Η θάλασσα πήρε το όνομα της από τον Μεγάλο κοραλλιογενή ύφαλο ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο και είναι ο βασικός ρυθμιστής του παγκόσμιου κλίματος. Έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1981. Στην περιοχή διεξάγονται δημοφιλείς ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως το σερφ και οι καταδύσεις.
Η Ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλιών. Αναφέρεται στην
αεροναυτική σύγκρουση που έλαβε χώρα στην Θάλασσα των Κοραλλιών από τις 4 ως τις 8 Μαΐου 1942 μεταξύ των δυνάμεων της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας και των δυνάμεων των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. Επρόκειτο για την πρώτη συμπλοκή μεταξύ αεροπλανοφόρων, ενώ ήταν επίσης η πρώτη ναυμαχία κατά την οποία τα σκάφη επιφανείας δεν έριξαν ούτε μια βολή κατά αντίπαλου σκάφους.