Νήσος Βιέκες, Καραϊβική

Το Βιέκες είναι νησί στην Καραϊβική, το οποίο ανήκει στο Πουέρτο Ρίκο και είναι μια υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ.  Βρίσκεται 13 χλμ. ανατολικά του Πουέρτο Ρίκο και έχει μήκος περίπου 33 χλμ. και πλάτος 7 χλμ. Έχει έκταση 135 τ. χλμ. και πληθυσμό 9.301 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2010. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Ισαμπέλ Σεγούντα. 

Έγινε διεθνώς γνωστό από μια σειρά διαμαρτυριών που έγιναν σε αυτό, ενάντια στη χρήση του νησιού από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το οποίο το χρησιμοποιούσε ως πεδίο δοκιμών και ως τόπο βομβαρδισμών. Οι διαμαρτυρίες οδήγησαν τελικά στην αποχώρηση του ναυτικού το 2003. 

Η Isabel II barrio-pueblo, Isabel Segunda στα ισπανικά, είναι
το διοικητικό κέντρο (έδρα) του νησιού. Ο πληθυσμός της το 2010 ήταν 1.354. Είναι μια πόλη γεμάτη με πολύχρωμα σπίτια, ζεστούς ανθρώπους και πλούσια ιστορία. Είναι η  κύρια εμπορική περιοχή και ο τερματικός σταθμός των φέρι. Βρίσκεται στη βόρεια ακτή του νησιού.

Την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου οι κάτοικοι διοργανώνουν ένα μεγάλο φεστιβάλ για την πολιούχο του νησιού, την Αγία Κάρμεν που προστατεύει τους ψαράδες και τους ναυτικούς. Μια χορευτική παράσταση κατακλύζει την πλατεία του νησιού με τους χορευτές να είναι στολισμένοι με ρουμπίνια και φτερά.




Το Δημαρχείο





Στην κεντρική πλατεία της βρίσκεται η Parroquia Inmaculada Concepción, μια ρωμαιοκαθολική εκκλησία, η οποία χτίστηκε για πρώτη φορά το 1844.

Το Οχυρό του Κόμη Μιρασόλ, το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό ιστορικό μνημείο στο νησί. Σκαρφαλωμένο σε έναν λόφο με θέα στον Ατλαντικό, χτίστηκε από τους Ισπανούς μεταξύ 1845 και 1855 για να αποκρούσει τις Βρετανικές και Δανικές επιθέσεις. Αργότερα χρησίμευσε ως στρατώνας, στη συνέχεια φυλακή, και τώρα είναι μουσείο που παρουσιάζει την ιστορία του νησιού.

Το Βιέκες είναι γνωστό για την "φωσφορίζουσα" θάλασσα στον κόλπο Mosquito Bay, στη νότια ακτή του νησιού. Το φαινόμενο που χαρίζει ένα μαγευτικό μπλε χρώμα στη θάλασσα οφείλεται στους μικροοργανισμούς που μετατρέπουν σε φως την εσωτερική τους χημική ενέργεια. 


Αυτός ο μαγικός βιοφωταυγής κόλπος (bio bay) έχει
ανακηρυχθεί επίσημα ο λαμπρότερος που έχει καταγραφεί στον κόσμο από το Βιβλίο Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες 2008.



Ο κόλπος Sun Bay
σε σχήμα ημισελήνου, αποτελεί μέρος του εθνικού πάρκου του Πουέρτο Ρίκο. 




Η απομονωμένη παραλία Playa La Plata βρίσκεται σε ένα
κόλπο σε σχήμα μανιταριού, όπου λόγω των ήρεμων νερών της μπορείτε να κάνετε κατάδυση και ψαροντούφεκο.




Θέα στην παραλία tobarrios Navío από μια κοντινή θαλάσσια σπηλιά




Ένα παλιό εγκαταλελειμμένο στρατιωτικό τανκ






Παραλία Negra, μια παραλία με μαύρη άμμο






Άγρια άλογα στην Playa Negra






Ο Φάρος Punta Mulas, τέλη του 19ου αιώνα, όμορφη θέα με ένα μικρό μουσείο.


    MyPhotoPics