Νήσος Σκάντζουρα, Ελλάς

Νοτιοδυτικά της Αλοννήσου μεταξύ Αλοννήσου και Σκύρου με έκταση 8 τ.χλμ. και ψηλότερη κορυφή 107 μέτρα βρίσκεται το νησί Σκάντζουρα, Ελλάς, το οποίο ταυτίζεται με την αρχαία νήσο Σκάνδιρα. Είναι ένα βραχώδες νησί με ελιές και πουρνάρια. Στη μέση του νησιού και στο υψηλότερο σημείο υπάρχουν κτίσματα από το εγκαταλελειμμένο από το 1974 μοναστήρι, αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. 
Το μοναστήρι είχε γνωρίσει μεγάλη άνθηση τα Βυζαντινά
χρόνια όταν ελεγχόταν από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, μόναζαν και πολλοί καλόγεροι. Κάποια στιγμή το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε χωρίς κάποια αιτία και μετά από πολλά χρόνια ο Αρχιερέας Σεραφείμ από την  Πισιδία πήγε στο νησί και το επαναλειτούργησε. Μετά από χρόνια πάλι εγκαταλείφθηκε. 


Στον όρμο, που βλέπει δυτικά, σχηματίζονται δυο μικρά κολπάκια. Ένα στη βορινή πλευρά του, στο μυχό του οποίου σχηματίζεται μια όμορφη παραλία και 




ένα στη νότια πλευρά του, όπου συνήθως διανυκτερεύουν οι
ψαράδες της περιοχής.





Το Λιαδρομίτικο, που είναι και το κυρίως φυσικό λιμάνι του νησιού και βρίσκεται στη βορινή πλευρά της αρχής της χερσονήσου που καταλήγει στο ακρωτήρι Κόρακας.

 




Το δεύτερο φυσικό λιμανάκι, η Χαρουπιά, βρίσκεται στη νότια πλευρά της ίδιας χερσονήσου και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα σημεία των Σποράδων. Είναι ένας στενόμακρος όρμος, που καταλήγει σε μια πολύ μικρή αμμουδιά.


Γύρω από τα Σκάντζουρα υπάρχει ένα σύμπλεγμα από βραχονησίδες, Κόρακας, Σκαντίλι, Πολεμικά, Πράσσο (ή Παραός), Λαχανού, Κασίδης και Στρογγυλό.






Θέα από το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι.
    MyPhotoPics