Tûranor PlanetSolar, το πλοίο που κινείται με ηλιακή ενέργεια

Το Tûranor PlanetSolar έχει μήκος 31 μέτρα και πλάτος 15 μέτρα. Ύψος ─ 7,5 μέτρα. Εκτόπισμα ─ περίπου 60 τόνοι. Χωρητικότητα - έως 50 επιβάτες. Μέγιστη ταχύτητα ─ έως 15 κόμβοι (περίπου 25 km/h). Αναπτύσσει αυτή την ταχύτητα χάρη σε δύο έλικες από σύνθετα υλικά άνθρακα. Είναι  το μεγαλύτερο πλοίο που κινείται αποκλειστικά και μόνο με ηλιακή ενέργεια. Το όνομα Tûranor ήταν δανεισμένο από το βιβλίο "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών" του John Tolkien και σημαίνει, "Η Δύναμη του Ήλιου".


Ανήκε στην ελβετική PlanetSolar SA και χρησιμοποιείτο ως 
πλωτό εργαστήριο από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Το βράδυ, το πλοίο αντλεί ενέργεια από μπαταρίες λιθίου συνολικού βάρους 8,5 τόνων. 

Η χωρητικότητα των μπαταριών είναι τέτοια ώστε η κίνηση του σκάφους να εξασφαλίζεται για πέντε ημέρες χωρίς επαναφόρτιση. Από αυτές τις μπαταρίες, που βρίσκονται στους πλευρικούς πλωτήρες, τροφοδοτούνται τέσσερις ηλεκτρικοί κινητήρες πορείας.

Σχεδιάστηκε από την LOMOcean Design και ναυπηγήθηκε στο
ναυπηγείο Knierim Yachtbau στο Κίελο (Γερμανία). Το σκάφος καθελκύστηκε το Μάρτιο του 2010 και το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους απέπλευσε από το Μονακό για τον περίπλου της Γης. 


Καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, το πλοίο διαχειριζόταν μια ομάδα 4 ατόμων. Επέστρεψε στο Μονακό 584 ημέρες αργότερα και έγινε το πρώτο ηλιακό σκάφος που ολοκλήρωσε τον γύρο του κόσμου.

Το σκάφος μετονομάστηκε σε Race for Water το 2015, από το όνομα του ιδρύματος που το λειτουργούσε τότε. Ήταν αφιερωμένο σε αποστολές διατήρησης του νερού και στην αποτροπή της πλαστικής ρύπανσης των ωκεανών. Το 2021, οι νέοι ιδιοκτήτες Porrima projects μετονόμασαν το πλοίο Porrima.

MyPhotoPics