Pantanal, ο μεγαλύτερος υγροβιότοπος στη γη

Το Παντανάλ (Pantanal) είναι μια φυσική περιοχή που αποτελεί τον μεγαλύτερο υδροβιότοπο στην Γη. Το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στην Βραζιλία και συγκεκριμένα εντός της πολιτείας Mato Grosso do Sul. Εκτείνεται επίσης σε τμήματα της Παραγουάης και της Βολιβίας.  Είναι ένας οικολογικός παράδεισος που φιλοξενεί την μεγαλύτερη ποικιλία υδρόβιων φυτών στον κόσμο, έχει 650 είδη πτηνών, 102 είδη θηλαστικών, 270 ψάρια και πάνω από 250 είδη ερπετών, αμφιβίων και εντόμων.

Έχει έκταση περίπου 150.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το
όνομα του σημαίνει βάλτος ή υδροβιότοπος στα Πορτογαλικά. Ένας κόσμος ακραίων συνθηκών με πλημμύρες και ξηρασίες. Ο κύκλος των εποχών που υπάρχουν στο Παντανάλ ουσιαστικά μεταλλάσσει τον κόσμο των ζώων και καθορίζει την ζωή τους. Έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να διατηρήσει κάτι από τον πρωτόγονο χαρακτήρα του.

Κατά την διάρκεια του έτους αλλάζει μορφή δραματικά. Την περίοδο των βροχών η γη πλημμυρίζει και το νερό φτάνει τα δυο μέτρα. Έξι μήνες μετά το νερό εξατμίζεται και η γη ξεραίνεται. Ο εποχικός και αδιάκοπος κύκλος του νερού είναι εκείνος που καθορίζει και τον κόσμο στην περιοχή του Παντανάλ.

Την περίοδο των βροχών η περιοχή αρχίζει να γεμίζει αργά
αργά με νερό, όπου καλύπτει το μεγαλύτερος μέρος της επιφάνειας. Γενικά η περιοχή Παντανάλ είναι μια ρηχή λεκάνη απορροής, περιστοιχισμένη από μια αλυσίδα οροσειρών. Το 80% του Παντανάλ είναι πλημμυρισμένο τον μισό χρόνο. Η θερμοκρασία στην περιοχή είναι υψηλή και από τις μεγαλύτερες σε ολόκληρη τη Βραζιλία.

Στα λιβάδια του Παντανάλ θα συναντήσετε πάνω από 10.000  διαφορετικά φυτών με τα περισσότερα να βρίσκονται στην περιοχή του Σεράντο και με πολλά είδη να μην τα βρίσκεις πουθενά αλλού στον κόσμο. Το Σεράντο είναι ένα μεγάλο μέρος από καλλιεργήσιμες εκτάσεις και αποτελεί την πιο πλούσια σαβάνα σε ολόκληρο τον πλανήτη.


Η περιοχή έχει τις μεγαλύτερες τροπικές λίμνες, με τον αριθμό τους
να φτάνει τις 10.000 και να είναι διαφορετικές μεταξύ τους ως προς την αλατότητα, το Ph και το χρώμα τους.

Από τους ποταμούς ξεχωρίζει ο ποταμός Ρίο Νέγκρο, ο μαύρος ποταμός. Ένα ποτάμι που με την πρώτη ματιά φαίνεται θολό αλλά στην πραγματικότητα το νερό του είναι πεντακάθαρο. Το μαύρο χρώμα του, το οφείλει στην ποσότητα οργανικής ύλης στην κοίτη του ποταμού όπου μετατρέπεται σε ένα φυσικό καθρέπτη όταν οι ακτίνες του ήλιου τον χτυπάνε. 


Εντυπωσιακό είναι και το εμβληματικό δέντρο του Παντανάλ, το Λαπάτσο, ένα φυλλοβόλο δέντρο ύψους 50 μέτρων. Στηρίζεται σε στενό κορμό και τα λουλούδια του προσελκύουν χιλιάδες έντομα.




Εντυπωσιακός επίσης είναι ένα είδος αλιγάτορα ο Καϊμάν, όπου το μήκος του φτάνει τα 2,5 μέτρα. 



Όπως και ο Ιαγουάρος ή Τζάγκουαρ, ο μεγαλύτερος στην
Αμερικανική Ήπειρο
και τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο.  Το 2000 ανακηρύχθηκε παγκόσμιο καταφύγιο βιόσφαιρας από την Unesco και ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά θαύματα του κόσμου.

    MyPhotoPics