Το μοναχικό δέντρο Ténéré, έρημος Σαχάρα, Νίγηρας

Το δέντρο Ténéré ήταν μια μοναχική ακακία στην έρημο Τενερέ της Σαχάρας, Νίγηρας, που θεωρείτο το πιο απομονωμένο δέντρο στη Γη. Ήταν το μοναδικό δέντρο στην περιοχή για πάνω από 400 χιλιόμετρα.  Χρησίμευσε ως ορόσημο για τους ταξιδιώτες νομάδες Τουαρέγκ που γνώριζαν την ύπαρξή του και το θεωρούσαν ιερό και προσέφερε την σκιά του σε πολλές γενιές ταξιδιωτών βεδουίνων και όχι μόνο, μέσα στην "κόλαση" της ερήμου. 

Το δέντρο έμεινε μόνο του για πολλές δεκαετίες. Κατά τη
διάρκεια του χειμώνα του 1938-1939 όταν έσκαψαν ένα πηγάδι κοντά στο δέντρο, ανακαλύφθηκε ότι οι ρίζες του δέντρου έφτασαν στον υδροφόρο ορίζοντα 33-36 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. 


Η ηλικία του υπολογίστηκε στα 300 χρόνια και είχαν υποθέσει ότι ήταν το τελευταίo εναπομείναν δέντρο από μια αρχαία συστάδα που βρισκόταν στην -κάποτε όχι τόσο ξηρή- περιοχή.

Το μοναχικό δέντρο φέρεται να καταστράφηκε όταν ένας μεθυσμένος οδηγός φορτηγού έπεσε με το όχημά του κατευθείαν σε αυτό το 1973. Τα λείψανά του βρίσκονται τώρα στο Εθνικό Μουσείο της Νιαμέι, πρωτεύουσας του Νίγηρα και τοποθετήθηκε σε μαυσωλείο ως ιερό κειμήλιο, πράξη ενδεικτική της σημασίας που του απέδιδαν οι άνθρωποι της περιοχής.

Το δέντρο έχει πλέον αντικατασταθεί από ένα απλό μεταλλικό γλυπτό που συμβολίζει το δέντρο. Το γλυπτό που αντιπροσωπεύει το Δέντρο του Τενερέ και την ιστορία του δέντρου παρουσιάστηκε εντυπωσιακά στην ταινία The Grand Finale το 2006.

    Κάποτε ...
    MyPhotoPics