Η νήσος Komodo και οι "δράκοι" της, Ινδονησία

Το νησί Komodo, ένα από τα 17.508 νησιά που αποτελούν τη Δημοκρατία της Ινδονησίας, φημίζεται για τον πληθυσμό του Δράκου Komodo. Βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά Sumbawa και Flores, στο ανατολικό τμήμα του αρχιπελάγους της Ινδονησίας.  Το σημαντικότερο ενδιαφέρον εδώ είναι, το Εθνικό Πάρκο Komodo, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και καταφύγιο βιόσφαιρας από το 1992. 

Η περιοχή φιλοξενεί περίπου 5.700 δράκους Komodo, οι
οποίοι είναι, στην πραγματικότητα, σαύρες, οι μεγαλύτερες σαύρες στον κόσμο, που φτάνουν σε μήκος τα τρία μέτρα και βάρος τα 90 κιλά. Είναι εξαιρετικοί κολυμβητές. Κολυμπούν από το ένα νησί στο άλλο και μπορούν ακόμα και να βουτήξουν σε βάθος έως 4,5μ.

Βλέπουν σε απόσταση έως 300μ, ειδικά ό,τι κινείται. Η κίτρινη διχαλωτή τους γλώσσα χρησιμεύει για να ανιχνεύσουν, να γευτούν και να μυρίσουν το θήραμά τους, χρησιμοποιώντας το αισθητήριο σύστημα των ερπετών, όργανο Γιάκομπσον.


Μπορούν να εντοπίσουν ένα θήραμα από απόσταση 10 χλμ. Eίναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, καθώς είναι γνωστό ότι επιτίθεται και καταβροχθίζει κυριολεκτικά οποιοδήποτε έμβιο ον, τόσο ομοίους του όσο και ανθρώπους.


Στο στόμα του υπάρχουν 60 μικρά και αιχμηρά δόντια, σχεδιασμένα για να τεμαχίζουν και να σκίζουν σάρκα. Έχουν μήκος έως 2,5εκ., είναι κρυμμένα μέσα στα ούλα και εμφανίζονται μόνο όταν δαγκώνει. 

Αυτή η σαρκοβόρα σαύρα μπορεί να καταναλώσει ένα γεύμα έως και το 80 τοις εκατό το βάρος του σώματός του. Έχουν θανατηφόρο σάλιο που περιέχει περισσότερα από 50 διαφορετικά είδη βακτηριδίων. Επτά από αυτά είναι θανατηφόρα.

Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει η ποικιλομορφία των τοπίων του Komodo. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν παρθένες παραλίες με λευκή άμμο και ροζ,  παραλία Pantai Merah, με
καταγάλανα νερά. Υπεράκτιοι κοραλλιογενείς ύφαλοι φιλοξενούν πάνω από 1.000 είδη τροπικών ψαριών, καθώς και φάλαινες, δελφίνια και θαλάσσιες χελώνες.  



Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν απότομοι και απόκρημνοι βράχοι, ζεστές και ξηρές περιοχές με χόρτα που μοιάζουν με σαβάνα. 

MyPhotoPics