Νήσος Jeju, Νότιος Κορέα

Το νησί Τζετζού είναι το μεγαλύτερο νησί της Νότιας Κορέας, βρίσκεται στην επαρχία Τζετζού την μόνη Ειδική Αυτοδιοικούμενη
Επαρχία, που διοικείται δηλαδή από ντόπιους κατοίκους αντί για πολιτικούς από την ηπειρωτική χώρα. Καλύπτει μια έκταση 1.833,2 τ. χλμ., (707,8 τετραγωνικά μίλια). Το 2020, ο πληθυσμός του ήταν περίπου 670.000 κάτοικοι και έχει πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη Τζετζού.

Έχει ωοειδές σχήμα 73 χλμ. ανατολικά-δυτικά και 31 χλμ. βορρά-νότο, με ελαφρά κλίση γύρω από το όρος Hallasan ύψους 1.950 μέτρων, στο κέντρο. Το μήκος του κεντρικού δρόμου είναι 181 χλμ. και η ακτογραμμή του είναι 258 χλμ. 

Σχηματίστηκε από την έκρηξη ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου πριν από περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια. Έχει εύκρατο κλίμα και είναι ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών και ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας βασίζεται στον τουρισμό και την οικονομική δραστηριότητα από την πολιτική/ναυτική βάση του.




Στο βόρειο άκρο του νησιού είναι η παραλία Kimnyeong, 





στο νότιο άκρο το βουνό Songak, 






στο δυτικό άκρο είναι το παρατηρητήριο Suwolbong και 


στο ανατολικό άκρο το Seongsan Ilchulbong ή "Sunrise Peak". Είναι ένας αρχετυπικός κώνος από ηφαιστιακό τόφφο, που σχηματίστηκε από υδροηφαιστικές εκρήξεις σε έναν ρηχό βυθό πριν από περίπου 5 χιλιάδες χρόνια. Λέγεται ότι μοιάζει με ένα γιγάντιο αρχαίο κάστρο. Έχει ύψος 182 μέτρα, έχει έναν διατηρημένο κρατήρα που μοιάζει με μπολ και επίσης εμφανίζει διάφορες εσωτερικές δομές που προκύπτουν από τον θαλάσσιο βράχο.

Το σπήλαιο Manjanggul, είναι μια σήραγγα λάβας, στο
Gimnyeong-ri, Gujwaeup, Jeju City. Με πλάτος έως 23 μέτρα, ύψος 30 μέτρα και μήκος 8,928 χιλιόμετρα, είναι η 12η μεγαλύτερος σήραγγα λάβας στον κόσμο και η δεύτερη σε μήκος στο νησί Τζετζού. Θεωρείται ότι έχει σημαντική επιστημονική και κληρονομική αξία, λόγω της εξαιρετικής διατήρησής της παρά την ηλικία σχηματισμού του (περίπου 300.000 έως 200.000 χρόνια πριν).

Σταλακτίτες και σταλαγμίτες λάβας, στήλες λάβας, πέτρες ροής λάβας, ελικτίτες λάβας, φουσκάλες λάβας, κοράλλια σπηλαίων, γέφυρες λάβας, αυλακωμένες ραβδώσεις λάβας κ.ά. είναι καλά διατηρημένα. Μεταξύ αυτών, μια στήλη λάβας 7,6 μέτρα είναι η μεγαλύτερη γνωστή στον κόσμο. Υπάρχουν τρεις είσοδοι και το Νο. 2 με κατεύθυνση νότια είναι ανοιχτό για το κοινό.

Ο καταρράκτης Cheonjiyeon που το όνομά του σημαίνει ουρανός (Ch’eon) που συνδέεται με τη γη (ji), είναι ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα στο Jeju-do. Έχει ύψος 22 μέτρα (72 πόδια) και πλάτος 12 μέτρα (39 πόδια).

Τα εμβληματικά πέτρινα γλυπτά του νησιού Jeju, τα Dol Hareubangs που ονομάζονται επίσης tol harubangs, hareubangs ή harubangs, βρίσκονται στο Jeju Stone Park και  είναι μεγάλα πέτρινα αγάλματα λαξευμένα στον πορώδη ηφαιστειακό βράχο του νησιού, με ύψος έως και τρία μέτρα. 

Είναι εύκολα αναγνωρίσιμα χάρη στο στυλιζαρισμένο σχήμα τους: όλα τα γλυπτά έχουν διογκωμένα μάτια χωρίς κόρη σε ένα ζοφερό ή ελαφρώς χαμογελαστό πρόσωπο, τα χέρια τους ακουμπούν στην κοιλιά τους, το ένα ελαφρώς ψηλότερα από το άλλο, και όλα τα γλυπτά φορούν μανιτάρια- καπέλα σε σχήμα που συχνά ερμηνεύονται ως φαλλικά. Η προέλευσή τους είναι μυστηριώδης, αλλά συχνά αποδίδεται στις σαμανικές παραδόσεις του νησιού.

    MyPhotoPics