To Σαιν-Ντενί βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού, κοντά στις εκβολές του ποταμού Σαιν-Ντενί. Στην αστική περιοχή του ζουν 158.139 κάτοικοι ενώ η πόλη έχει πληθυσμό 131.557 κάτοικους σύμφωνα με την απογραφή του 1999. Ιδρύθηκε από τον Ετιέν Ρενιώ το 1669 και έγινε πρωτεύουσα του νησιού της Ρεϋνιόν, το 1738.
Χαρακτηρίζεται από ένα τροπικό κλίμα των μουσώνων με δύο διακριτές εποχές: μια ζεστή και υγρή περίοδο από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο και μια πολύ ζεστή, λιγότερο υγρή εποχή για τους υπόλοιπους επτά μήνες του έτους.
Η ξηρή περίοδος χαρακτηρίζεται από ελαφριά βροχή αλλά δεν είναι αρκετά υγρή για να είναι τροπικό κλίμα. Κατά τη διάρκεια της υγρής περιόδου, οι τροπικοί κυκλώνες επηρεάζουν συχνά την πόλη.
Μερικά από τα αξιοθέατα της πόλης:
Το δημαρχείο του Saint-Denis και η Στήλη της Νίκης, μνημείο πεσόντων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Καθεδρικός ναός του Saint Denis. Χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα.
πρωθυπουργού Raymond Barre
H Κεντρική αγορά
Στον πεζόδρομο της rue du Marechal Leclerc βρίσκεται το Noor-e-Islam Mosque (Grande Mosquee) που χτίστηκε το 1905.
Ο Ινδουϊστικός ναός
Υπάρχουν πίνακες του Σεζάν, του Γκογκέν και του Ρενουάρ, καθώς και ένας επικαλυμμένος με μπρούτζο του Πικάσο.
Ο ιστορικός βοτανικός κήπος Jardin de l'État. Τα πάντα εισήχθησαν τον 18ο αιώνα από τον κηπουρό Pierre Poivre, του οποίου η προτομή βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο της Rue de Paris. Υπάρχουν περισσότερα από 50 είδη δέντρων και περισσότερα από 1.950 είδη άλλων φυτών σε αυτό το υπέροχο περιβάλλον.
Στο παλιό αποικιακό κτήριο Conseil μέσα στον κήπο βρίσκεται το μουσείο φυσικής ιστορίας για ολόκληρο το νησί και τα δείγματά του προέρχονται κυρίως από τον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό.