Το λιοντάρι της νήσου Κέας, Ελλάς

Σήμα κατατεθέν της νήσου Κέας ή Τζιάς, Ελλάς, είναι ο περίφημος Λέων που βρίσκεται στο λιθόστρωτο μονοπάτι από την περιοχή του Άγιου Σπυρίδωνα προς τον όρμο του Οτζιά. Είναι λαξευμένος σε ένα συμπαγή βράχο σχιστόλιθου, έχει μήκος 6 μέτρα, ύψος 3 μέτρα κι ένα αινιγματικό χαμόγελο. Κατά μια εκδοχή είναι έργο του 6ου π.Χ. αιώνα ενώ για άλλους, ο Λέων της Κέας είναι πολύ παλιότερος. 

Πολλοί θρύλοι γι' αυτό το περίεργο πέτρινο άγαλμα κυκλοφορούν μεταξύ των κατοίκων του νησιού. Ο επικρατέστερος είναι ότι, κάποια εποχή νύμφες που έμεναν στην περιοχή άρχισαν να σκοτώνουν τις γυναίκες του νησιού με αποτέλεσμα πολλοί να σκέφτονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 

Ένας ιερέας παρακάλεσε τον Δία να τους βοηθήσει και αυτός έστειλε ένα λιοντάρι που έδιωξε τις νύμφες και απάλλαξε το νησί από τη μάστιγα. Τότε οι κάτοικοι έφτιαξαν αυτό το πέτρινο λιοντάρι ώστε σε περίπτωση που οι νύμφες επέστρεφαν, να τις φόβιζε με την παρουσία του. 

Βέβαια ο μύθος τα μπερδεύει λίγο καθώς, λένε, ότι όταν έφυγαν οι νύμφες από το νησί έπεσε ξηρασία και χρειάστηκαν νέες δεήσεις, θυσίες και αφιερώματα για να προσφέρουν τελικά οι θεοί τα μελτέμια στη Κέα και σε όλες τις Κυκλάδες.

    MyPhotoPics