Beachy Head, ο υψηλότερος βράχος από λευκό ασβεστόλιθο, Αγγλία

Το Beachy Head είναι ένας προεξέχον βράχος που βρίσκεται ανάμεσα στο Eastbourne και το Birling, Αγγλία. Είναι ο υψηλότερος βράχος  από λευκό ασβεστόλιθο  που σχηματίζεται από σκελετικά υπολείμματα θαλάσσιων πλασμάτων, στη Βρετανία, που φτάνει τα 162 μέτρα στο υψηλότερο σημείο του πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σχηματίστηκε σε μια περίοδο 30 εκατομμυρίων ετών όταν μια ζεστή υποτροπική θάλασσα κάλυψε την περιοχή, πριν από 95 έως 65 εκατομμύρια χρόνια.

Τα κελύφη των δισεκατομμυρίων μικροσκοπικών πλαγκτονικών
φυκιών σχημάτισαν μια εναπόθεση η οποία τελικά σκληρύνθηκε και μεταμορφώθηκε σε στρώματα λευκού βράχου πάχους 350 μέτρων. Το όνομα Beachy Head χρησιμοποιείται από το 1724.  Είναι μια περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και θεωρείται μία από τις ομορφότερες τοποθεσίες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Λόγω των επικίνδυνων βράχων του ακρωτηρίου συμφωνήθηκε να χτιστεί ένας φάρος στην κορυφή τους, γνωστή ως Belle Tout, από όπου ο φάρος πήρε το όνομά του. Ο φάρος Belle Tout ήταν επιτυχής αλλά βραχύβιος λόγω της ομίχλης και της διάβρωσης των ακτών. Ο παλιός φάρος παροπλίστηκε το 1902 όταν άρχισε να λειτουργεί ο νέος φάρος, ο Beachy Head Lighthouse, χτισμένος στην βάση του γκρεμού.

Ο φάρος Beachy Head έχει ύψος 43 μ. και τέθηκε σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 1902. Ήταν ο τελευταίος παραδοσιακός πύργος που χτίστηκε από το Trinity House.  Αυτοματοποιήθηκε πλήρως το 1983 και παρακολουθείται από το Trinity House Operations Control Center στο Harwich στο Essex, 24 ώρες την ημέρα.

MyPhotoPics