Το όνομά της προέρχεται από το αραβικό όνομα Fatima, και
οφείλεται σε μία τοπική μουσουλμάνα πριγκίπισσα που ονομαζόταν Fatima, η οποία μετά την σύλληψη της από Χριστιανικές δυνάμεις, κατά την μουσουλμανική κατοχή της Πορτογαλίας, βαφτίστηκε πριν παντρευτεί έναν κόμη, το 1158. Το βαπτιστικό όνομά της ήταν Oureana (Οριάνα).
Τα θαύματα της Παναγίας της Φάτιμα!
Ήταν 13 Μαΐου του 1917, όταν τρία παιδιά βοσκών, η Λουσία (10 ετών), ο Φρανσίσκο (9 ετών) και η Ζασίντα (7 ετών) είδαν ένα όραμα. Η Παναγία εμφανίστηκε μπροστά τους μέσα σ' ένα λαμπρό σύννεφο και τους ανήγγειλε πως θα εμφανιζόταν στο ίδιο σημείο κάθε 13 του μήνα, έως τον Οκτώβριο. Τους προέτρεψε σε μετάνοιες για τη σωτηρία των αμαρτωλών, ενώ τους έδωσε και τρεις προφητείες.Σε κάθε προαναγγελθείσα εμφάνιση της Παναγίας
συγκεντρώνονταν όλο και περισσότεροι πιστοί, αν και την έβλεπαν μόνο τα τρία παιδιά. Για να πειστούν οι άπιστοι, προανήγγειλε ότι στην τελευταία εμφάνισή της, στις 13 Οκτωβρίου, θα γινόταν ένα λαμπρό θαύμα. 70.000 άνθρωποι που έδωσαν το παρών υποστήριξαν ότι είδαν τον ήλιο να "χορεύει" αλλάζοντας χρώματα που πλημμύρισαν τον ουρανό.
Μεγάλος θόρυβος γίνεται εδώ και χρόνια για τις τρεις προφητείες, οι οποίες φυλάχτηκαν ως μυστικό από τα παιδιά, για ν' αποκαλυφθούν όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Η πρώτη περιέγραφε μία φρικιαστική εικόνα της κόλασης, ενώ η δεύτερη προέβλεπε το τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και την έναρξη του δευτέρου. Η τρίτη αποτέλεσε πραγματικό μυστήριο. Επιδιώχθηκε να αποσιωπηθεί από το Βατικανό και όταν αποκαλύφθηκε σχεδόν 80 χρόνια αργότερα, το Πάσχα του 2000, έλαβε διάφορες ερμηνείες, λόγω του διφορούμενου χαρακτήρα της.
Σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία, η τρίτη προφητεία
αφορούσε στην απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' από τον Τούρκο "γκρίζο λύκο" Μεχμέτ Αλί Αγκτζά, κατά την επέτειο του θαύματος, στις 13 Μαΐου 1981, στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου της Ρώμης. Πολλοί, όμως, αμφισβητούν αυτή την ερμηνεία, υποστηρίζοντας ότι η προφητεία περιγράφει ακόμη και το τέλος του κόσμου.
Η κατασκευή του κύριου Ναού ξεκίνησε το 1928 και διήρκεσε μέχρι το 1954. Είναι ένα τεράστιο συγκρότημα που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 1 εκατομμύριο επισκέπτες. Έχει δημιουργηθεί και μία πηγή, στα νερά της οποίας λέγεται πως όποιος μπει θεραπεύεται από κάθε ασθένεια.
Ο Ενοριακός Ναός της Φάτιμα, 1568. Γνωστός και ως Εκκλησία της Φάτιμα και των Μικρών Ποιμένων, επειδή τα παιδιά οραματιστές βαφτίστηκαν εκεί.
MyPhotoPics