Ζηνοβία, η πανέμορφη βασίλισσα της Παλμύρα, Συρία

Ζηνοβία, η πανέμορφη βασίλισσα, που αποκαλούσαν "Κλεοπάτρα της Συρίας", έκανε την Παλμύρα της Συρίας, ανεξάρτητο βασίλειο. 
Είναι η πιο γνωστή βασίλισσα της Ανατολής, η οποία βασίλεψε στην Παλμύρα μετά τη δολοφονία του συζύγου της. Στην αραμαϊκή γλώσσα, το όνομά της σημαίνει "κόρη του Zabbai" και στα ελληνικά ότι η ζωή της προερχόταν από τον θεό Δία.

Σύμφωνα με ιστορικό βιβλίο των ρωμαϊκών χρόνων που περιέχει βιογραφίες μεγάλων αυτοκρατόρων, η Ζηνοβία ήταν πανέμορφη. Ήταν μελαχρινή, είχε μαύρα μάτια και τα δόντια της ήταν τόσο λευκά που πολλοί πίστευαν ότι ήταν μαργαριτάρια.

Υποστήριζε ότι καταγόταν από την Κλεοπάτρα της Αιγύπτου και ότι είχε συγγενικούς δεσμούς με τη δυναστεία των Πτολεμαίων. Το σίγουρο είναι ότι διέθετε ευγενική καταγωγή και μορφώθηκε όπως άρμοζε στα κορίτσια της υψηλής κοινωνίας.

Έμαθε να μιλάει αιγυπτιακά, λατινικά, ελληνικά και αραμαϊκά
και σε ηλικία 14 ετών έγινε η δεύτερη σύζυγος του ηγεμόνα της Παλμύρα, Λούσιου Σεπτίμιου Οδαίναθου, ο οποίος πήρε τον τίτλο του αυτοκράτορα πάσης Ανατολής αλλά δολοφονήθηκε μαζί με τον γιο που απέκτησε με την πρώτη του σύζυγο, όταν ετοιμαζόταν να εκστρατεύει εναντίον των Γότθων. Μαζί του είχε αποκτήσει έναν γιό, τον Ουαμπαλάτ.

Μετά τον θάνατο του Οδαίναθου, η Ζηνοβία ανέλαβε την ηγεμονία της Παλμύρας, μέχρι να μεγαλώσει ο γιος της, που ήταν διάδοχος του θρόνου. Τον πρώτο καιρό άσκησε φιλορωμαϊκή πολιτική, όπως ο σύζυγος της. Όταν απέκτησε επιρροή στο στράτευμα αποφάσισε να κάνει την Παλμύρα ανεξάρτητη και στράφηκε εναντίον των Ρωμαίων. Κατέκτησε τη Συρία, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο και επέκτεινε τα σύνορα του βασιλείου της στην Ανατολή.

Την περίοδο της βασιλείας της, η Παλμύρα ήκμασε και
μετατράπηκε σε αυτόνομο βασίλειο.
Έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη μόρφωση του λαού, στο θέατρο και στην προώθηση των τεχνών. Πολλοί φιλόσοφοι εγκαταστάθηκαν στην Παλμύρα και η πόλη αναπτύχθηκε και οικονομικά. Οι Αιγύπτιοι και οι κάτοικοι της Αντιόχειας αφαίρεσαν από τα νομίσματα το πρόσωπο του αυτοκράτορα Αυρηλιανού και το αντικατέστησαν με την κεφαλή της Ζηνοβίας.

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αυρηλιανός εξεστράτευσε εναντίον της Ζηνοβίας, νίκησε το 272 μ.Χ. το στρατό της στην Αντιόχεια και στην Έμεσα (Συρία) και πολιόρκησε την Παλμύρα. Η Ζηνοβία και ο γιος της Ουαμπαλάτ προσπάθησαν να διαφύγουν από την πόλη, αιχμαλωτίστηκαν όμως κοντά στον ποταμό Ευφράτη. 



Κατά τη θριαμβευτική πομπή που έκανε ο Αυρηλιανός στη Ρώμη, η Ζηνοβία στολισμένη, κατά διαταγή του αυτοκράτορα, με τους πολύτιμους λίθους της και όλα τα κοσμήματά της, σύρθηκε δεμένη με χρυσές αλυσίδες πίσω από το άρμα του.


Εντυπωσιασμένος όμως ο Αυρηλιανός από την εκθαμβωτική ομορφιά της Ζηνοβίας, αλλά και το θάρρος της να ορθώσει το ανάστημά της κατά της Αυτοκρατορίας της Ρώμης, της πρόσφερε την ελευθερία της. Στη Ρώμη, η έκπτωτη "βασίλισσα της ερήμου" παντρεύτηκε ένα Ρωμαίο συγκλητικό και πέρασε την υπόλοιπη ζωή της μέσα σε ανέσεις και πολυτέλεια στη ρωμαϊκή έπαυλή του κοντά στο σημερινό Τίβολι της Ιταλίας.

 Το άγαλμα της Βασίλισσας Ζηνοβίας στη Μεσόγειο       Θάλασσα, Λαττάκεια, Συρία

 Παλμύρα

    Αφιερωμένο στην "δική μου" Ζηνοβίτσα! 
    MyPhotoPics