Ποχουτουκάουα!

Το Metrosideros excelsa, κοινώς γνωστό ως pōhutukawa, Ποχουτουκάουα, ή ως Χριστουγεννιάτικο δέντρο της Νέας Ζηλανδίας, είναι ένα παράκτιο αειθαλές δέντρο της οικογένειας  Myrtaceae, που παράγει κόκκινα ή περιστασιακά πορτοκαλί, κίτρινα και λευκά λουλούδια, που το καθένα αποτελείται από ένα μπουκέτο στημόνων. Είναι ένα από τα δώδεκα είδη Metrosideros, ενδημικά στη Νέα Ζηλανδία.  

Φτάνουν μέχρι τα 25 μέτρα (82 πόδια) σε ύψος, με μια
απλωμένη μορφή που μοιάζει με θόλο. Αναπτύσσονται συνήθως ως δέντρο με πολλαπλούς κορμούς. Οι κορμοί και τα κλαδιά τους είναι μερικές φορές στολισμένα με μπερδεμένες, ινώδεις εναέριες ρίζες. Τα επιμήκη, δερματώδη φύλλα καλύπτονται από πυκνές λευκές τρίχες από κάτω.

Ανθίζει από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο με κορύφωση στις αρχές του καλοκαιριού (μέσα έως τέλη Δεκεμβρίου), με λαμπρά κατακόκκινα λουλούδια να καλύπτουν το δέντρο, εξ ου και το παρατσούκλι Χριστουγεννιάτικο δέντρο της Νέας Ζηλανδίας. 

Η φυσική περιοχή του pōhutukawa είναι οι παράκτιες περιοχές
του βόρειου νησιού της Νέας Ζηλανδίας, βόρεια μιας γραμμής που εκτείνεται από το Νέο Πλύμουθ έως το Γκίσμπορν, όπου κάποτε σχημάτιζε ένα συνεχές παράκτιο κράσπεδο. Εμφανίζεται επίσης φυσικά στις όχθες λιμνών στην περιοχή Rotorua και στο Εθνικό Πάρκο Abel Tasman στην κορυφή του South Island.

Το Pohutukawa με τα εντυπωσιακά κόκκινα λουλούδια του, είναι ένα σημαντικό σύμβολο για όλους τους Νεοζηλανδούς. Στην μυθολογία των Μαορί, τα λουλούδια του λέγεται ότι αντιπροσωπεύουν το αίμα ενός νεαρού πολεμιστή που χάθηκε προσπαθώντας να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του.

MyPhotoPics