Costasiella kuroshimae, το "θαλάσσιο πρόβατο"

Η Costasiella kuroshimae, επίσης γνωστή ως  "θαλάσσιο πρόβατο", "φυλλοσάλιαγκας", "φυλλώδες πρόβατο ή "αλμυρή κάμπια ωκεανού" , είναι ένα είδος θαλάσσιου γυμνοσάλιαγκα sacoglossan. Είναι θαλάσσια γαστερόποδα μαλάκια χωρίς κέλυφος της οικογένειας Costasiellidae. Το μέγεθός τους κυμαίνεται από 5 χιλιοστά (0,20 ίντσες) έως 1 εκατοστό (0,39 ίντσες) σε μήκος.

Ανακαλύφθηκε το 1993 ανοιχτά του ιαπωνικού νησιού
Kuroshima, στις Φιλιππίνες και στην Ινδονησία. Έχει δύο σκούρα μάτια και δύο ρινοφόρους που αναδύονται από την κορυφή του κεφαλιού της . Οι ρινοφόροι έχουν λεπτές τρίχες που ανιχνεύουν χημικές ουσίες στο νερό, επιτρέποντας στην Costasiella kuroshimae και σε άλλους θαλάσσιους γυμνοσάλιαγκες να βρουν πηγές τροφής.

Είναι ικανές για μια χημική διαδικασία που ονομάζεται κλεπτοπλαστική, κατά την οποία συγκρατούν τους χλωροπλάστες από τα φύκια με τα οποία τρέφονται. Η απορρόφηση των χλωροπλαστών από τα φύκια τους επιτρέπει στη συνέχεια να εκτελούν έμμεσα φωτοσύνθεση. Είναι το μόνο πολυκύτταρο ζώο σε ολόκληρο τον κόσμο που χρησιμοποιεί φύκια για να κάνει φωτοσύνθεση.

MyPhotoPics