Δερματοχελώνα, Dermochelys coriacea

Η δερματοχελώνα (επιστημονική ονομασία Dermochelys coriacea) είναι το μεγαλύτερο σωζόμενο είδος χελώνας (καθώς και η μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα που υπήρξε ποτέ) και το τέταρτο μεγαλύτερο είδος ερπετού μετά από τρία είδη κροκοδείλων. Είναι το μόνο είδος στο γένος Dermochelys.

Ξεχωρίζει εύκολα από τις υπόλοιπες θαλάσσιες χελώνες,καθώς δεν έχει οστέινο καβούκι. Αντίθετα το χέλυο της, το καβούκι της, αποτελείται από δέρμα και λιπαρή σάρκα. Είναι το μόνο σωζόμενο είδος στην οικογένεια Dermochelyidae.

Αν και το ζώο είναι συμπαθητικό, σίγουρα δεν θα θέλατε να πέσετε στα σαγόνια του. Διαθέτει εκατοντάδες δόντια που μοιάζουν με σταλακτίτες και που ονομάζονται «papillae». Βρίσκονται σε όλο το στόμα της χελώνας στον οισοφάγο και φτάνουν μέχρι το έντερο.  

Οι ενήλικες χελώνες έχουν κατά μέσο όρο μήκος κελύφους 1
έως 1,75 μέτρα, 1,83 έως 2,2 μέτρα συνολικό μήκος και ζυγίζουν 250-700 κιλά. Στην Καραϊβική, το μέσο μέγεθος των ενηλίκων αναφέρθηκε ότι ήταν 384 κιλά βάρος και 1,55 μέτρα κατά μήκος της καμπύλης του κελύφους. 

Η μεγαλύτερη χελώνα που βρέθηκε ποτέ, όμως, ήταν πάνω από 3 μέτρα από το κεφάλι μέχρι την ουρά, συμπεριλαμβανομένου μήκους καβουκιού πάνω από 2,2 μέτρα, και ζύγιζε 916 κιλά. Το εν λόγω δείγμα βρέθηκε σε μια παραλία στη δυτική ακτή της Ουαλίας. 

Οι δερματοχελώνες είναι ένα από τα θαλάσσια ζώα με τις βαθύτερες καταδύσεις. Άτομα έχουν καταγραφεί να καταδύονται σε βάθος μέχρι 1.280 μέτρα. Οι τυπικές διάρκειες κατάδυσης είναι μεταξύ 3 και 8 λεπτών, με καταδύσεις 30-70 λεπτών να είναι σπάνιες.

  

Δερματοχελώνα μωρό

MyPhotoPics