Καπετανιανά Αστερουσίων, νήσος Κρήτη, Ελλάς

Τα Καπετανιανά είναι χωριό του Νομού Ηρακλείου στην Κρήτη, ευρισκόμενο στο νότιο μέρος του νομού και αμφιθεατρικά χτισμένο στις πλαγιές των Αστερουσίων, προσφέροντας μοναδική θέα στο Λυβικό Πέλαγος, σε υψόμετρο περίπου 750 μέτρων. Απέχει μέσω του οδικού δικτύου 70,7 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και 21 χιλιόμετρα από την κωμόπολη του Ασημίου.

Διοικητικά αποτελεί μέρος της Τοπικής Κοινότητας Σταβιών της Δημοτικής Ενότητας Κόφινα του Δήμου Γόρτυνος. Σύμφωνα με την εθνική απογραφή του 2001 έχει ο οικισμός έχει πληθυσμό που ανέρχεται σε 113 κατοίκους. Η ονομασία του προέρχεται από τους λεγόμενους καπεταναίους του με την πλούσια συνεισφορά τους στους αγώνες κατά των Τούρκων.

Η πρώτη φορά που αναφέρεται επισήμως το χωριό είναι στην τούρκικη απογραφή του 1834, ενώ σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, ιδρύθηκε από Σφακιανούς αγωνιστές, έπειτα από την επανάσταση του Δασκαλογιάννη.

Στα Καπετανιανά βρίσκεται χτισμένος ναός της Παναγίας, (Κοίμηση της Θεοτόκου), χρονολογείται από την βυζαντινή περίοδο και τον 15ο αιώνα και η οποία εορτάζει στις 15 Αυγούστου (Δεκαπενταύγουστο).



Επίσης, στην θέση Μετζολατί, πάνω στα ερείπια αρχαίου Ιερού στην κορυφή του όρους Κόφινα, υπάρχει μικρός ναός, αφιερωμένος στον Τίμιο Σταυρό, που εορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου.  

   

Η κορυφή του όρους Κόφινα όπως φαίνεται από τα Καπετανιανά.

MyPhotoPics