Mobula, τα ... ιπτάμενα σαλάχια

Το Mobula είναι ένα γένος σαλαχιών, της οικογένειας Mobulidae που βρίσκεται σε τροπικές και θερμές, εύκρατες θάλασσες. Ορισμένες  αρχές θεωρούν ότι πρόκειται για υποοικογένεια των Μυλιοβατίδων (αετόβατοι). Η εμφάνισή τους είναι παρόμοια με εκείνη των σαλαχιών manta, που ανήκουν στην ίδια οικογένεια και με βάση γενετικά και μορφολογικά στοιχεία, τα μάντα ανήκουν στο Mobula, παραδοσιακά στο δικό τους γένος Manta. 


Τα είδη αυτού του γένους αναφέρονται συχνά συλλογικά ως
Σαλάχια του διαβόλου, ή ιπτάμενα Mobula ή απλά ιπτάμενα σαλάχια, λόγω της τάσης τους για παραβίαση των νόμων της φύσης, μερικές φορές με θεαματικό τρόπο. 

Μπορούν να πηδάνε δυο μέτρα ψηλά έξω από τη θάλασσα και προς στιγμήν φαίνεται πως πετάνε. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι φάλαινες, τα δελφίνια, κτλ., πηδούν ψηλά με σκοπό να προσελκύσουν το θηλυκό ή να παραμερίσουν άλλα αρσενικά στην μάχη για την ιεραρχία.

Το ίδιο συμβαίνει και με αυτούς τους ιπτάμενους γίγαντες. Όσο πιο ψηλά πετούν, τόσο πιο δυνατά πέφτουν στο νερό και τόσο περισσότερο θόρυβο κάνουν. Αυτό δίνει το σήμα για ζευγάρωμα με τα θηλυκά. Αλλά και τα θηλυκά συμμετέχουν για να επιδειχθούν και να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζευγαρώσουν.  


Ανάλογα με το ακριβές είδος, τα σαλάχια του διαβόλου μπορούν να φτάσουν σε πλάτος έως 1,1–5,2 μέτρα, με το μεγαλύτερο να είναι δεύτερο μόνο μετά από τα σαλάχια manta, το οποίο μπορεί να φτάσει τα 5,5-7,0 μέτρα. 


Παρά το μέγεθός τους, λίγα είναι γνωστά για τα σαλάχια του διαβόλου, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από ανέκδοτες καταγραφές, ενώ τα σαλάχια μάντα είναι πιο γνωστά. Τα περισσότερα είδη στερούνται εξ ολοκλήρου ουράς. 

MyPhotoPics