Άγιος Πέτρος, Αρκαδία, Πελοπόννησος, Ελλάς


Ο Άγιος Πέτρος είναι ένα ορεινό χωριό και κοινότητα στο δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Είναι χτισμένο στην βόρεια πλευρά του όρους Πάρνωνα σε υψόμετρο 961 μέτρων. Βρίσκεται 3 χλμ. νότια του χωριού Έλατος, 5 χλμ. ανατολικά από τα Βούρβουρα, 6 χλμ. βορειοανατολικά των Καρυών Λακωνίας, 18 χλμ. νοτιοδυτικά του Άστρους και 26 χλμ. νοτιοανατολικά της Τρίπολης. Έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός.

Αναφέρεται για πρώτη φορά το 1435 στο Χρονικό της
Αλώσεως του Γεωργίου Σφραντζή.  Το 1600 περίπου στο χωριό γεννιέται ο Άγιος Νείλος ο Μυροβλήτης (ο κατά κοσμόν Νικόλαος Τερζάκης, †1651), ο οποίος μόνασε στην Μονή Μαλεβής και αργότερα στο Άγιο Όρος. 


Έχει πλούσια ιστορία από την επανάσταση του 1821 συμμετέχοντας στην Φιλική Εταιρία, έως την Γερμανική κατοχή όπου εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 48 άμαχοι κάτοικοι του Αγίου Πέτρου. 

Είναι κατάφυτος από έλατα, καρυδιές και άλλα δέντρα, έχει
πολλά νερά και αρκετές βρύσες. Έχει παλιά αρχοντικά πυργόσπιτα του 18ου αιώνα και πολλές εκκλησίες, με σημαντικότερες τον Άγιο Πέτρο (19ος αι.),  μια ογκώδης βασιλική με τρούλο, τα Εισόδια της Θεοτόκου, του Αγίου Νείλου κ.ά. 



Στα αξιοθέατα του χωριού συγκαταλέγονται η αποκατεστημένη πυργοκατοικία του Τρικαλίτη (τούρκου αγά), 





το πετρόχτιστο δημοτικό σχολείο και,






το Ηρώο στη μνήμη των εκτελεσθέντων Αγιοπετριτών (28-30 Ιουνίου 1944).




Σε κοντινή απόσταση  βρίσκεται η κορυφή του όρους Πάρνωνα με υψόμετρο 1.934 μέτρα, 

η Μονή Μαλεβής,  ένα ιστορικό μοναστήρι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, που βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ. από το Άστρος και 5 χλμ. από το χωριό Άγιος Πέτρος, στις πλαγιές του όρους Πάρνωνα σε υψόμετρο 900 μέτρων και, 


το μεσαιωνικό Κάστρο της Ωριάς, ένα ιστορικό αλλά ερειπωμένο σήμερα κάστρο που βρίσκεται σε έναν βραχώδη λόφο, καθιστώντας το απρόσιτο. 

 

    Μαγαζί με τοπικά προϊόντα 

     MyPhotoPics