Παναμερικανικός Αυτοκινητόδρομος, 47.958 χιλιομέτρων

Παναμερικανικός Αυτοκινητόδρομος ονομάζεται ένα δίκτυο δρόμων συνολικού μήκους 47.958 χιλιομέτρων, που  συνδέει σχεδόν όλα τα κράτη της Αμερικανικής ηπείρου σε ένα ενοποιημένο σύστημα αυτοκινητοδρόμων. Η ιδέα του Παναμερικανικού Αυτοκινητοδρόμου προέκυψε στην πέμπτη Διεθνή Διάσκεψη των αμερικανικών κρατών το 1923, όπου σχεδιάστηκε αρχικά ως ενιαία διαδρομή.


Εκτείνεται από το Φέρμπανκς της Αλάσκα στη Βόρεια Αμερική μέχρι τη Χιλή στην Νότια Αμερική, αν και το κομμάτι του δρόμου το οποίο βρίσκεται στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι επισήμως τμήμα του. 

Μεταξύ της Διώρυγας του Παναμά και της βορειοδυτικής Κολομβίας υπάρχει ένα χάσμα το οποίο ονομάζεται Χάσμα Darin και εκεί διακόπτεται ο δρόμος. Είναι ένα χάσμα 90 χιλιομέτρων με ορεινή ζούγκλα, το οποίο μπορεί κάποιος να το διασχίσει με ποδήλατο, μοτοσικλέτα ή περπατώντας μέσα από ζούγκλα και βάλτους.


Ο Παναμερικανικός Αυτοκινητόδρομος περνά μέσω πολλών
διαφορετικών κλιμάτων και οικολογικών τύπων, από τις πυκνές ζούγκλες στα κρύα περάσματα βουνών. Σε πολλές περιοχές η οδήγηση είναι περιστασιακά επικίνδυνη. 

Τα διάσημα τμήματα του Παναμερικανικού Αυτοκινητοδρόμου περιλαμβάνουν τον Αυτοκινητόδρομο της Αλάσκας και τον Διαμερικανικό Αυτοκινητόδρομο, που είναι το τμήμα μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και του καναλιού του Παναμά. Αυτό το μέρος είναι αρκετά δημοφιλές μεταξύ των αμερικανικών τουριστών που οδηγούν προς το Μεξικό.


Toν εμπερικλείουν 15 χώρες και είναι οι εξής: Καναδάς,
Ηνωμένες Πολιτείες, Μεξικό, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρα, Νικαράγουα, Κόστα Ρίκα, Παναμάς, Βενεζουέλα, Κολομβία, Ισημερινός, Περού, Χιλή, Αργεντινή.


Η Παναμερικανική εθνική οδός στη Γουτεμάλα

Η Παναμερικανική εθνική οδός στο Ελ Σαβαδόρ

Η Παναμερικανική εθνική οδός στο Εκουαδόρ

 Η Παναμερικανική εθνική οδός τελειώνει στο Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή με έναν υπεραυτοκινητόδρομο 16 λωρίδων.

    MyPhotoPics