Ayam Cemani, το ... κατάμαυρο κοτόπουλο

Το Ayam Cemani, είναι μια ασυνήθιστη φυλή κοτόπουλου από την Ινδονησία. Έχουν ένα κυρίαρχο γονίδιο που

προκαλεί υπερχρωματισμό,  κάνοντας το κοτόπουλο ολόμαυρο. Το μαύρο χρώμα των πτηνών εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της υπερβολικής χρώσης των ιστών, που προκαλείται από μια γενετική κατάσταση γνωστή ως ινομυελάνωση. Αυτό το γονίδιο βρίσκεται επίσης και σε ορισμένες άλλες φυλές μαύρων πτηνών.


Τα ράμφη, οι γλώσσες τους, τα μάτια τους, τα λειριά τους ακόμη και το κρέας, τα οστά και τα όργανά τους, είναι εντελώς μαύρα. Μόνο το αίμα του Ayam Cemani είναι πολύ σκούρο κόκκινο. Οι κόκορες ζυγίζουν 2,0-2,5 kg και οι  κότες 1,5-2,0 kg. 

Έχουν ωραία μεταλλική λάμψη στα φτερά τους και δείχνουν ξεχωριστά. Τα κοτόπουλα της ράτσας Ayam Cemani θεωρούνται gourmet τροφή στην Ασία, αν και το κόστος τους θεωρείται απαγορευτικό για τους περισσότερους. Ένα ολόκληρο μαύρο κοτόπουλο κοστίζει περίπου 2.000 ευρώ. Στην Ευρώπη έχει εισαχθεί πολύ πρόσφατα μόλις το 1998 από έναν Ολλανδό εκτροφέα αν και η ράτσα είναι γνωστή από πολύ παλιά. 

    MyPhotoPics