Caño Cristales ή το "Υγρό Ουράνιο Τόξο", Κολομβία

Το Caño Cristales είναι κολομβιανό ποτάμι που βρίσκεται στην επαρχία Meta της Serrania de la Macarena και είναι παραπόταμος του ποταμού Guayabero.  Τα πετρώματα χαλαζίτη του οροπεδίου Serrania de la Macarena σχηματίστηκαν περίπου 1,2 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Το ποτάμι ονομάζεται  επίσης "Ποτάμι των Πέντε Χρωμάτων" ή "Υγρό Ουράνιο Τόξο" και είναι γνωστό για τα εντυπωσιακά του χρώματα. 


Είναι ένας ταχέως ρέον ποταμός με πολλά ορμητικά σημεία και
καταρράκτες. Κυκλικά κοιλώματα γνωστά ως χύτρες του γίγαντα βρίσκονται σε πολλά μέρη της κοίτης του ποταμού, τα οποία έχουν σχηματιστεί από βότσαλα ή κομμάτια από σκληρότερα βράχια. 


Μόλις ένα από αυτά τα σκληρότερα θραύσματα πετρωμάτων πέσει σε μία από τις κοιλότητες, περιστρέφεται από το ρεύμα του νερού και αρχίζει να χαράζει το τοίχωμα της κοιλότητας, αυξάνοντας τις διαστάσεις του.

Έχει διάφορα χρώματα κίτρινο, πράσινο, μπλε, μαύρο, από τα βρύα,
τα υδρόβια φυτά και τα κοράλλια και ιδιαίτερα κόκκινο, το οποίο προκαλείται από τα φυτά Macarenia clavigera (οικογένεια Podostemaceae) στην κοίτη του ποταμού, τα οποία προσκολλώνται σφιχτά στα βράχια κατά μήκος του ποταμού, σε μέρη όπου το ποτάμι έχει ταχύτερο ρεύμα.

Το Macarena Clavigera είναι ένα μοναδικό υδρόβιο φυτό που ζει σε αυτό το ποτάμι και αλλάζει το χρώμα του σε κόκκινο μόνο μία φορά το χρόνο μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου, και στη συνέχεια μετατρέπεται σε πράσινο ξανά, σαν να αδρανοποιείται μέχρι τον επόμενο χρόνο.

   MyPhotoPics