Stromatolites, Hamelin Pool, Shark Bay, Αυστραλία

Οι Stromatolites, από την Ελληνική γλώσσα για τα «στρώματα λίθων - βράχων», είναι μικροβιακοί ύφαλοι που δημιουργούνται από κυανοβακτήρια
(παλαιότερα γνωστά ως μπλε-πράσινα φύκια). Οι εναποθέσεις στρωματολίτη σχηματίζονται με παγίδευση ιζημάτων και δέσμευση, και / ή από δραστηριότητες καθίζησης των μικροβιακών κοινοτήτων (Awramik 1976). 

Τα μικρόβια αυτά, είναι ενεργά στο επιφανειακό στρώμα, ενώ η υποκείμενη συσσώρευση είναι κατάλοιπο πρώην μικροβιακών επιφανειακών κοινοτήτων, που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως ιχνοστοιχεία.

Αυτές οι καταθέσεις συσσωρεύτηκαν πολύ αργά: μια ενιαία δομή 1m μπορεί να είναι 2.000 έως 3.000 ετών. Αλλά τα μικροσκοπικά μικρόβια που απαρτίζουν τους σύγχρονους στρωματολίτες είναι παρόμοια με τον οργανισμό που υπήρχε πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια!
Επιπλέον, οι Stromatolites είναι ο λόγος που ζούμε σήμερα! Πριν από τα κυανοβακτήρια ο αέρας ήταν μόνο 1% οξυγόνο. Στη συνέχεια, για 2 δισεκατομμύρια χρόνια, οι φωτοσυνθετικοί μας Stromatolites άντλησαν οξυγόνο στους ωκεανούς (όπως υποβρύχια δέντρα, προτού υπάρξουν τα δέντρα). 
Όταν τα νερά των ωκεανών ήταν κορεσμένα, απελευθερώθηκε οξυγόνο στον αέρα και με περίπου 20% οξυγόνο στον αέρα, η ζωή ήταν σε θέση να ανθίσει και να εξελιχθεί. Ακόμα και σήμερα μπορείτε να δείτε τους στρωματολίτες να «ψεκάζουν» υποβρύχια, απελευθερώνοντας οξυγόνο. Υπάρχουν μόνο δύο καλά ανεπτυγμένες θαλάσσιες περιοχές Stromatolite στον κόσμο: στις Μπαχάμες και στο Hamelin Pool, στην περιοχή Shark Bay της Δυτικής Αυστραλίας.
Το Hamelin Pool φιλοξενεί το πιο εκτεταμένο ζωντανό σύστημα Stromatolite στον κόσμο: οι οργανισμοί ευδοκιμούν στο υπεράλμυρο νερό της περιοχής, το οποίο είναι διπλάσιο αλμυρό από το κανονικό θαλασσινό νερό. Οι θαλάσσιοι Stromatolites της Αυστραλίας προστατεύονται, αποτελούν μέρος του Hamelin Pool Marine Nature Reserve, το οποίο βρίσκεται στον Shark Bay της Παγκόσμιας πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
   MyPhotoPics