Bass Rock, Σκωτία

Το Bass Rock είναι ένα νησί στο εξωτερικό μέρος του Firth of Forth στα ανατολικά της Σκωτίας. Είναι ένας απότομος ηφαιστειακός βράχος, 107 μέτρα στο
υψηλότερο σημείο του, και φιλοξενεί μια μεγάλη αποικία των gannets. Παλαιότερα ήταν η τοποθεσία ενός σημαντικού κάστρου, το οποίο μετά την περίοδο της Κοινοπολιτείας χρησιμοποιήθηκε για κάποιο διάστημα ως φυλακή. 




Πάνω στο νησί βρίσκεται ο φάρος Bass Rock που
κατασκευάστηκε το 1901 και 
επίσης, 




σώζονται τα ερείπια ενός  παρεκκλησιού. Είναι το παρεκκλήσι του Αγίου Baldred. Το εκκλησάκι βρίσκεται πάνω στην τοποθεσία του κελιού όπου ο Άγιος Baldred έζησε ως ερημίτης κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ. Χτίστηκε από την οικογένεια Lauder και αναβαθμίστηκε περιοδικά με τα ερείπια που φαίνονται σήμερα από τον 15ο αιώνα.
Το νησί φιλοξενεί την μεγαλύτερη αποικία gannet στο βόρειο ημισφαίριο. Είναι το μεγαλύτερο θαλασσοπούλι της Βρετανίας και είναι ικανό να κάνει υποβρύχιες καταδύσεις. Η αποικία στο Bass Rock αριθμεί πάνω από 150.000 άτομα κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες και συνεχίζει να μεγαλώνει με αποτέλεσμα η πρόσβαση στο νησί να γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
  Η είσοδος στο κάστρο
   Η είσοδος στον φάρο
   Δεν είναι χιόνι, είναι τα θαλασσοπούλια
   MyPhotoPics