Νήσος Γαύδος, Ελλάς

Η Γαύδος, Ελλάς, είναι το ονειρεμένο νησί όπου ναυάγησε ο Οδυσσέας και τον υποδέχτηκε η    Καλυψώ, το  αραξοβόλι των  ταξιδιωτών, των
εμπόρων της Αφρικής και των πειρατών, ο τόπος μέθεξης χιλιάδων αναχωρητών του καλοκαιριού.
Είναι το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, 32 ναυτικά μίλια μακριά από την Παλιόχωρα, 22 από τη Χώρα Σφακίων και 170 από το Τομπρούκ της Λιβύης. Μόλις 30 τεραγωνικά χιλιόμετρα, με τριγωνικό σχήμα, με μέγιστο μήκος 10 χλμ. και πλάτος 5 χλμ. Οι παραλίες Καραβέ, Κόρφος, Λακκούδι, Τρυπητή, Μπο, Φετιφέ, Σαρακίνικο, Αγιάννης, Λαυρακάς, Πύργος και Ποταμός είναι μερικές από τις χάντρες των μαργαριταρένιων ακτών του νησιού.

Το Καστρί, το Ξενάκι, τα Βατσιανά, η Άμπελος, είναι οι λιγοστοί γραφικοί οικισμοί του. Σκόρπια, πέτρινα μετόχια σ' όλο το νησί, αφημένα στη φθορά του χρόνου, υπενθυμίζουν στον επισκέπτη παλιές εποχές ακμής και κατοίκησης.
Ζουν λίγοι μόνιμοι κάτοικοι όλο το χρόνο και οι υποδομές για τους τουρίστες είναι βασικές και λιγοστές. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, στη Γαύδο ζούσαν μόνιμα 152 κάτοικοι.  Το καλοκαίρι, ο συνολικός πληθυσμός μπορεί να φτάσει τους 3500, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κατασκηνωτές.
Το λιμάνι της Γαύδου είναι η Καραβέ. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι το Καστρί, ενώ το νοτιότερο κατοικημένο χωριό του είναι τα Βατσιανά των 23 κατοίκων. Η Γαύδος είναι ψαρότοπος, με λιγοστούς αλλά καλόκαρδους κατοίκους που με καρτερία περιμένουν τις καλύτερες μέρες του καλοκαιριού, να δουν το νησί τους να κατακλύζεται από επισκέπτες.
Αποτελεί στολίδι μοναδικό στην Νότια Ευρώπη, μακριά από τον πολύβουο "πολιτισμένο" κόσμο, με άγρια ομορφιά, με πεντακάθαρα γαλάζια νερά, με ονειρεμένες ανατολές, με μαγευτικές δύσεις, με σαγηνευτικές ακρογιαλιές και κέδρους που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. 


Πεύκα, κέδροι, αβόρανοι, αγκίσαροι και σκίνα στολίζουν το νησί, ενώ ρείκια, θύμοι και θρούμπια σκορπούν μεθυστικά αρώματα στον αέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Γαύδος εντάχθηκε στο πρόγραμμα Νatura 2000.

Καλοχαραγμένα μονοπάτια προσφέρονται για μαγευτικές περιηγήσεις στο νησί: από τον Κόρφο στην Τρυπητή, από το Καστρί στην Άμπελο, από το Χαμουρειό στον Κεδρέ και τον Λαυρακά, από τα Βατσιανά στον Κόρφο, από τον Αγ. Παντελεήμονα στο Καστρί κ.α. Περιηγήσεις όμως που απαιτούν κατάλληλα παπούτσια, αντιηλιακά και φυσικά προμήθειες και ιδιαίτερα νερό.

Οι παραλίες της Γαύδου είναι πραγματικά μαγευτικές. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο Discovery channel είχε ανακηρύξει τον Άη Γιάννη ως την δεύτερη καλύτερη παραλία στο κόσμο! Ωστόσο, και οι υπόλοιπες παραλίες του νησιού είναι φανταστικές και αξίζει να τις επισκεφτείτε. 
Σήμα κατατεθέν της Γαύδου ο παλιός της φάρος. Κατασκευάστηκε το 1880 σε υψόμετρο 368μ. και ήταν ορατός από απόσταση 40 μιλίων, την μεγαλύτερη απόσταση τότε στον κόσμο. Βομβαρδίστηκε από τους γερμανούς τον Μάιο του 1942 και είχε καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Σήμερα ο φάρος αυτός, ανασκευασμένος, δεσπόζει πάλι στο ίδιο σημείο, μερικές εκατοντάδες μέτρα πριν φτάσουμε στην Άμπελο.
Το σπίτι των εξόριστων ή το "Σπίτι του Άρη", στο Σαρακήνικο. Στα χρόνια της δικτατορίας 1936-40, μετέφεραν στη Γαύδο τους εξόριστους κομμουνιστές. Έχει χαρακτηριστεί από το κράτος "ιστορικό διατηρητέο μνημείο" και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίου τοπικής αρχιτεκτονικής.
  
Παραλίες της Γαύδου
    MyPhotoPics