Φρούριο Fort Boyard, Γαλλία

Το Fort Boyard είναι ένα φρούριο που βρίσκεται στη δυτική ακτή της Γαλλίας στο νομό Σαρέντ-Μαριτίμ, ανάμεσα στα νησιά Ιλ ντ'Αι και Ιλ ντ'Ολερόν. Παρ' ότι τα σχέδια για
το φρούριο υπήρχαν από τον 17ο αιώνα, τα έργα ξεκίνησαν επί Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1801 και ολοκληρώθηκαν το 1857. Η κατασκευή του φρουρίου ολοκληρώθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. 
Προορισμός του ήταν να προστατεύσει τον όρμο, τις εκβολές του ποταμού Σαράντ, το λιμάνι και ειδικά το μεγάλο οπλοστάσιο του Ροσφόρ από τις επιθέσεις του αγγλικού ναυτικού. Λίγα χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του, μετά το 1871, χρησιμοποιήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα ως στρατιωτική φυλακή, πριν εγκαταλειφθεί το 1913. 
Το κτίσμα έχει μήκος 68 μέτρα και πλάτος 31 μέτρα και έχει σχήμα ωοειδές. Οι τοίχοι έχουν ύψος 20 μέτρα. Στο κέντρο υπάρχει μια αυλή και το ισόγειο όπου υπήρχαν χώροι διαμονής για τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς. Πάνω από το ισόγειο ήταν οι εγκαταστάσεις για τα κανόνια και τα ολμοβόλα.



Έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο χάρη στο ομώνυμο τηλεοπτικό παιχνίδι του 1990. Έχει δε καταχωρηθεί ως ιστορικό μνημείο, από την 1η Φεβρουαρίου 1950.
   MyPhotoPics