Πασχαλίτσα

Η πασχαλίτσα, Coccinella septempunctata, Κοκκινέλλη η επτάστικτος, είναι κολεόπτερο έντομο. Ανήκει στην οικογένεια
Κοκκινελλίδες,
Coccinellidae. Είναι επίσης γνωστό με τις ονομασίες λαμπρίτσα και κοκκινέλλη. Η μικροσκοπική αγγελιοφόρος της άνοιξης, σύντροφος των λουλουδιών και των κηπευτικών, πρωτοεμφανίζεται, συνήθως, γύρω στο Πάσχα, Λαμπρή, εξ ου και η ονομασία πασχαλίτσα ή λαμπρίτσα.

Φτάνει σε μήκος τα 6 χιλιοστά. Τρέφεται με βλαβερά έντομα και για το λόγο αυτό θεωρείται ωφέλιμο ζώο για τους γεωργούς. Οι ειδικοί υπολογίζουν πως στη διάρκεια τής ζωής της, μία πασχαλίτσα μπορεί να φάει έως και 5.000 έντομα μελίγκρας!
Έχει μικρό κεφάλι, που κρύβεται κάτω από τον προθώρακα και κεραίες που έχουν την ικανότητα να συστέλλονται. Τα φτερά του καλύπτονται από έλυτρα, τα οποία έχουν χρώμα κόκκινο. Επάνω τους υπάρχουν επτά μαύρα στίγματα, βούλες. Στο γεγονός αυτό οφείλεται και η επιστημονική ονομασία του εντόμου.
Γεννά πολλά αυγά. Όταν βγαίνουν από αυτά οι προνύμφες είναι μεγάλες σε μήκος και έχουν έξι πόδια. Οι προνύμφες, όπως και τα τέλεια έντομα, μπορούν να τραφούν με άλλα έντομα, που είναι επιζήμια για τη γεωργία. Αν και δεν την προτιμούν τα αρπακτικά, όταν αισθανθεί πως απειλείται εκκρίνει ένα υγρό με απαίσια γεύση ή πέφτει στο έδαφος και παριστάνει την νεκρή μέχρι να περάσει ο κίνδυνος.
Σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις φέρνει γούρι και είναι από τα ελάχιστα έντομα που επιθυμεί κάποιος να κρατήσει στο χέρι του.
Στην Άπω Ανατολή, θεωρούν πως αν τις συλλάβουν και τις αφήσουν στην συνέχεια ελεύθερες, θα πετούν προς την αληθινή αγάπη του ενδιαφερομένου, μεταφέροντας το μήνυμά του. Στην Ιταλία, όταν μια πασχαλίτσα πετά στο υπνοδωμάτιο, λέγεται πως θα φέρει φέρει καλή τύχη.
Υπάρχει ένας θρύλος που λέει ότι κατά τον μεσαίωνα, οι αγρότες προσευχήθηκαν στην Παναγία να σώσει τις καλλιέργειές τους από επιδρομή παράσιτων εντόμων. Σύντομα, κατέφθασαν σμήνη από πασχαλίτσες και εξολόθρευσαν τα παράσιτα, σώζοντας τις καλλιέργειες. Έκτοτε, η πασχαλίτσα έγινε γνωστή ως "σκαθάρι της Παναγίας". 
    MyPhotoPics