Η Παπαρούνα Νο2

H παπαρούνα είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, ποώδες φυτό η οποία ανήκει στην τάξη των Μηκωνωδών (Papaverales) και στην οικογένεια Μηκωνοειδών
(Papaveraceae).  Είναι ένα πανέμορφο μα και ντελικάτο άνθος.  Ανοίγει τα πέταλά της για μία μόνο μέρα και την επόμενη αρχίζει να φυλλορροεί. Και όταν την κόψουμε, μαραίνεται πολύ γρήγορα.
Βρίσκεται στις εύκρατες και ψυχρές περιοχές της Γης. Χαρακτηριστικά της είναι τα φύλλα της, που είτε αναπτύσσονται μέσα σε λοβό είτε είναι κομμένα σε διάφορα μέρη διασκορπισμένα, η ύπαρξη ενός γαλακτώδους υγρού στον βλαστό, καθώς και τα μεγάλα της άνθη που φύονται μεμονωμένα σε μίσχους άφυλλους ή σε φυλλώδεις βλαστούς. 


Ο καρπός της παπαρούνας είναι πολύσπερμη κάψα. Υπάρχουν περίπου 100 είδη παπαρούνας  ανά τον κόσμο και στην Ελλάδα υπάρχουν αυτοφυή, γύρω στα δώδεκα είδη.



Το πιο σημαντικό είδος του γένους, είναι η Μήκων η υπνοφόρος (Papaver somniferum) γνωστή με τις ονομασίες παπαρούνα και αφιόνι. Είναι ιθαγενές της Ελλάδας, ετήσιο φυτό που ανθίζει την άνοιξη. Τα φύλλα της είναι οδοντωτά ασημοπράσινα και τα άνθη της είναι πλατιά κυανοπορφυρά. 

Το φυτό καλλιεργείται για τους καρπούς του που από το χυμό τους λαμβάνεται το όπιο και για τα σπόρια του, που δεν έχουν υπνωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό και ζωοτροφή. 



Εκτός από τις ιατρικές και βρώσιμες ιδιότητες της Παπαρούνας, το λουλούδι συμβολίζει πολύ βαθιά συναισθήματα όπως, ξεκούραστο ύπνο και ανάκαμψη, υπενθύμιση για εκείνους που έφυγαν από τη ζωή, ανάσταση και αιώνια ζωή και πολλά άλλα. 


Στη χριστιανική παράδοση, πιστεύεται ότι η παπαρούνα φύτρωσε κάτω από το Σταυρό του Χριστού και οι σταγόνες από το αίμα Του που έσταζαν πάνω της της χάρισαν το όμορφο άλικο χρώμα της.
    Claude Monet Παπαρούνες (1873)
   MyPhotoPics