Ρωξάνη, η σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

H Ρωξάνη, που σημαίνει "φωτεινή" και "μικρό αστέρι", ήταν μία πανέμορφη κοπέλα από την Σογδιανή, Σατραπεία βόρεια  του  Αφγανιστάν στο
σημερινό Ουζμπεκιστάν. Η νεαρή Ρωξάνη, ήταν η πιο όμορφη γυναίκα της εποχής, σύμφωνα με μαρτυρίες και  η πρώτη σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γεννήθηκε περίπου το 341 π.Χ. Παντρεύτηκε τον Μέγα Αλέξανδρο το 327 π.Χ., μετά την κατάκτηση του βράχου της Σογδιανής, φρουρίου του πατέρα της από τον Μέγα Αλέξανδρο.
Πατέρας της ήταν ο Πέρσης Σατράπης της Σογδιανής, Οξυάρτης και εκείνη ένα 16χρονο κορίτσι που γοήτευσε τον μεγάλο στρατηλάτη έπειτα από ένα βραδινό γλέντι, όπου την είδε να χορεύει. Κατά άλλες πηγές ο Μεγάλος Αλέξανδρος, ο οποίος δεν έδειχνε να ενδιαφέρεται για ερωτικές σχέσεις ως τότε, την παντρεύτηκε και για πολιτικούς σκοπούς, θέλοντας να εξευμενίσει τους τοπικούς άρχοντες της Βακτριανής.
Όπως γράφει ο Πλούταρχος αν και μπορεί να ήταν η μοναδική γυναίκα που αγάπησε ποτέ ο Μεγάλος Αλέξανδρος, ο γάμος μαζί της εξυπηρετούσε και τους πολιτικούς σκοπούς του. "Ικανοποιούσε τους κατακτημένους λαούς να δουν ότι ο μεγάλος στρατηλάτης επέλεξε γυναίκα από τα μέρη τους" και συμπλήρωνε ότι οι Σογδιανοί "πήραν θάρρος" και "υπεραγάπησαν" τον Αλέξανδρο, δηλαδή με το γάμο διασκεδάστηκαν κάπως οι φόβοι τους και συμβιβάστηκαν με την διοίκησή του.
Η Ρωξάνη τον συνόδευσε στην εκστρατεία του στην Ινδία και γέννησε τον γιο τους Αλέξανδρο Δ' μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ. Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου άφησε εκτεθειμένους την Ρωξάνη και το γιο της, οι οποίοι έπεσαν θύματα δολοφονίας περίπου το 309 π.Χ. έπειτα από διαταγή του Κασσάνδρου, καθώς ο 13χρονος Αλεξανδρος Δ' ήταν ο μόνος νόμιμος διάδοχος της τεράστιας αυτοκρατορίας. 
Η συνάντηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης. 
Πίνακας του Van Bacterie, Rijksmuseum, ΄Αμστερνταμ, Ολλανδία
   MyPhotoPics