Senate Square, πλατεία της Γερουσίας, Ελσίνκι Φινλανδία

Η Senate Square, η πλατεία της Γερουσίας,  παρουσιάζει την αρχιτεκτονική του Carl Ludvig Engel ως μια μοναδική αλληγορία πολιτικών, θρησκευτικών,
επιστημονικών και εμπορικών δυνάμεων στο κέντρο του Ελσίνκι της Φινλανδίας. Η πλατεία της Γερουσίας και τα περίχωρά της αποτελούν το παλαιότερο τμήμα του κεντρικού Ελσίνκι. 
Ορόσημα και περίφημα κτίρια γύρω από την πλατεία είναι ο καθεδρικός ναός του Ελσίνκι, το κυβερνητικό παλάτι, το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι και το Sederholm House (το φινλανδικό Sederholmin talo), το παλαιότερο κτίριο του κεντρικού Ελσίνκι που χρονολογείται από το 1757.
Το παλάτι του Συμβουλίου της Επικρατείας (ή το Κυβερνητικό Μέγαρο) ολοκληρώθηκε στην ανατολική πλευρά της πλατείας της Γερουσίας το 1822. Χρησίμευσε ως έδρα της Γερουσίας της Φινλανδίας μέχρι να αντικατασταθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 1918, και τώρα είναι η κατοικία, τα γραφεία του πρωθυπουργού της Φινλανδίας και του υπουργικού συμβουλίου. Το κύριο κτίριο του Πανεπιστημίου, στην αντίθετη πλευρά της πλατείας της Γερουσίας, κατασκευάστηκε το 1832.
Ο καθεδρικός ναός του Ελσίνκι στο βόρειο άκρο της πλατείας της Γερουσίας ήταν το μακρύτερο αρχιτεκτονικό έργο του Engel. Εργάζονταν από το 1818 μέχρι το θάνατό του το 1840. Ο καθεδρικός ναός του Ελσίνκι που ονομάζεται από τότε Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, κυριαρχεί στην πλατεία της Γερουσίας και ολοκληρώθηκε δώδεκα χρόνια μετά το θάνατο του Engel το 1852.
Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται το άγαλμα του αυτοκράτορα Αλέξανδρου Β' της Ρωσίας, το οποίο ανεγέρθηκε το 1894. Δημιουργός του ήταν ο γλύπτης Walter Runeberg και είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Το άγαλμα περιλαμβάνει τον Αλέξανδρο σε ένα βάθρο που περιβάλλεται από μορφές (φιγούρες) που εκπροσωπούν το νόμο, τον πολιτισμό και τους αγρότες.

Το σπίτι του εμπόρου Johan Sederholm στη γωνία της πλατείας της Γερουσίας είναι το παλαιότερο κτίριο στο κέντρο του Ελσίνκι. Το πέτρινο σπίτι που χτίστηκε το 1757, τώρα στεγάζει το Μουσείο της πόλης.
   MyPhotoPics